Deloitte živě 

Průmyslová výroba v březnu zaznamenala opětovný pokles

Průmyslová výroba v březnu v meziročním srovnání po růstu v únoru opět vykazuje pokles. Určitá odvětví zaznamenávají pokles výroby několik měsíců v řadě, navíc snížení bylo zaznamenáno také u výroby automobilů. Průmyslová výroba po očištění o kalendářní vlivy meziročně klesla o 2,7 procenta, v meziměsíčním srovnání se snížila po kalendářním i sezónním očištění o 1,6 procenta.

Pozitivní zprávou je růst hodnoty nových zakázek, které meziročně vzrostly o 5,1 procenta, z toho tuzemské zakázky klesly o 1,1 procenta, ovšem zahraniční zakázky se zvýšily o 8,6 procenta, což by mohlo naznačovat postupné oživení zahraniční poptávky.

Automobilové odvětví vykázalo po šesti měsících, konkrétně v březnu, pokles výroby o 5,7 procenta. Za poklesem stojí vysoká srovnávací základna z minulého roku a také problémy odběratelů především v Německu. Pokračoval rovněž pokles významného odvětví výroby strojů a zařízení (o 14,2 procenta) či výroby základních kovů (o 9,3 procenta). Naopak stabilní růst vykazuje výroba farmaceutických výrobků, která vzrostla o 4,4 procenta, výroba chemických látek o 2,9 procenta či výroba potravinářských výrobků o 6,6 procenta.

Česká ekonomika dle předběžného odhadu vzrostla v 1. čtvrtletí mezičtvrtletně o 0,5 procenta. Oživení probíhá díky růstu spotřeby domácností, avšak zahraniční poptávka přispěla negativně. Naději na oživení dává růst hodnoty nových zakázek, který může indikovat obnovu poptávky ze zahraničí, což je pro malou otevřenou ekonomiku klíčová zpráva. V tuto chvíli bohužel část českého průmyslu vykazuje několikaměsíční pokles výroby, a i proto v tomto roce očekáváme stagnaci průmyslové výroby.

Makroekonomické novinky Průmyslová výroba

Nadcházející akce

Semináře, webcasty, pracovní snídaně a další akce pořádané společností Deloitte.

    Zobrazit vícearrow-right