Právo 

Roboti právníky nenahradí, ale mohou převzít jejich nudnou práci

Deloitte Legal pokračuje dalším rokem v růstu, ale jeho ambice jsou stále vyšší, řekl Jan Spáčil, který vede Deloitte Legal v oblasti celé střední Evropy. Co všechno prozradil o strategickém růstu, užitečné spolupráci v rámci Deloitte, konfliktu zájmů a všudypřítomných technologiích?

Sotva se mohu zeptat jinak. Za poslední rok narostl počet právníků Deloitte Legal ze 74 na 102. Čím je to dané?

Ten růst má dvě složky. Zaprvé je daný poptávkou klientů, jinak řečeno rosteme proto, abychom byli schopni klienty obsluhovat. A zadruhé jde o strategický růst, což znamená, že pokud se chceme pustit do nových oborů a dosáhnout ještě větší odbornosti, musíme kvůli tomu najít ty správné lidi.

Jak bude tento růst pokračovat?

Dnes jsme v okamžiku, kdy pracujeme na strategii rozvoje pro rok 2023. Když jsme totéž dělali pro rok 2020, vytkli jsme si cíle, které jsme v podstatě naplnili, ovšem v té chvíli tomu nikdo z nás moc nevěřil. Říká se ale, že musíš mířit vysoko, aby ses k cíli aspoň přiblížil. Ve strategii pro rok 2023 budeme opět mířit hodně vysoko. Vždy když mi kolegové říkají „super, něčeho jsme v průběhu posledních tří let dosáhli“, odpovídám jim, že jsme teprve na začátku.

 To je čistě domácí, nebo i globální strategie?

Samozřejmě vycházíme i z celosvětové strategie pro Deloitte Legal. Zrovna minulý týden jsem byl na naší globální konferenci v Itálii a podobných plánů jsem tam slyšel spoustu. Týkaly se i pro nás tak zásadních zemí, jako je Británie, což vždy byla naše velká slabina. Dnes tam ale máme kancelář, která roste a růst bude…

myslíš Deloitte Legal, ne mateřský Deloitte.

Samozřejmě Deloitte Legal. Britský Deloitte je obr, špičková firma, Británie je jedna z našich hlavních zemí. A teď se rozhodlo, že bude poskytovat právní služby, což bylo ještě před pár lety nemyslitelné. Do britského Deloitte Legal přecházejí lidé z Magic Circle (pětice nejvěhlasnějších londýnských advokátních kanceláří — pozn. red.), šéfují oddělením a my si od toho slibujeme celosvětový růst.

Co je hlavní náplní práce Deloitte Legal?

Za silnou stránku kanceláře považuji její vyváženost. Fungujeme na principu oborových skupin. Dnes jich máme deset a nedá se říci, že by některá z nich byla vyloženě popelkou nebo že by některá jiná všechny ostatní válcovala. Samozřejmě se hodně věnujeme regulacím, protože regulace tu jsou a bude jich stále přibývat. S regulacemi pak přichází oblast compliance, ve které jde v podstatě o to, jak regulacím vyhovět. No, a pak tu samozřejmě jsou následky, pokud se regulacím nevyhoví. Těm se věnuje naše další silné oddělení Business Integrity zabývající se kriminalitou bílých límečků, forenzním vyšetřováním atd. To je jeden ze zásadních oborů, který děláme. Profilujeme se v klasických oborech, jako jsou M&A, nemovitosti či pracovní právo, ale také  v oborech relativně nových, jako jsou např. technologie či cirkulární ekonomika. Vždy se snažíme, abychom klientům oproti konkurenci nabízeli přidanou hodnotu v tom smyslu, že poskytujeme komplexnější řešení spolu s kolegy z Deloitte.

Výhody spolupráce s mateřskou Deloitte jsou zjevné. Dá se odhadnout, kolik procent práce od ní přichází?

To lze říct jen velmi těžko, odpovím vám trochu jiným číslem. Minulý rok tvořily věci, na kterých jsme spolupracovali společně s našimi „daňaři“, finančními či transakčními poradci a dalšími, 60 procent našeho objemu služeb.

Nehledě na to, jestli ta práce přišla od vás, nebo z jiných částí Deloitte?

Přesně tak a myslím, že tato intenzivní spolupráce je největší výhoda. Když například děláme nějakou transakci, bereme to vždy jako balíček. Představ si, že chceš koupit, dejme tomu, nakladatelství. My pro tebe uděláme úplně všechno – finanční analýzu, komerční analýzu, a kdyby u toho náhodou byla tiskárna, tak ti poradíme i s dopady na životní prostředí. Samozřejmostí je daňové i právní poradenství a po celou tu dobu budeš mluvit jen se mnou.

V rámci Deloitte si to už domluvíš sám?

Ty budeš mluvit jen se mnou, ale my budeme všechno dělat dohromady. Postavím si tým z lidí, se kterými sedím každý den v kanceláři, které znám a kterým důvěřuji. To je velká kompetitivní výhoda.

Dobře, od „čistých“ advokátů je ale slyšet, že advokátní kanceláře přidružené k velké čtyřce se dostávají do konfliktu zájmů, případně že auditoři by měli být zcela nezávislí.

Děkuji za tento postřeh. Předhazovat nám konflikt zájmů či nezávislost auditorů je velmi jednoduché, ale zcela se to míjí s realitou. Předpisy, které musíme dodržovat nejen my, ale celá velká čtyřka, jsou tak striktní a tak absolutně přísné, že zakazují dělat naprosto cokoli, co by mohlo narušit nezávislost auditu. Kolegové, kteří k nám přicházejí z velkých kanceláří, jsou překvapeni, jak přísní sami na sebe jsme a jak striktně dodržujeme veškerá pravidla a předpisy. Navíc naše portfolio zdaleka netvoří jen klienti, kterým Deloitte poskytuje audit. Takových klientů je naopak ve skutečnosti velice malé procento. Nejsilnějším oddělením Deloitte je celosvětově nikoliv audit, ale consulting, tedy velmi zjednodušeně byznysové a další poradenství. Což je pro nás právníky výhoda. Nedochází ke konfliktům zájmů a v poradenství najdete skoro všude nějaký právní aspekt.

Jsi šéfem Deloitte Legal pro celou střední Evropu. Jak se liší poskytování právních služeb mezi Pobaltím a Balkánem?

Rozdíly tu určitě jsou. Například Pobaltí je technologicky progresivní, slovenský trh je menší než náš a pro mezinárodní kanceláře je na  něj mnohem těžší proniknout. U nás, v Polsku a v Maďarsku vidíme v poslední době podobné trendy – odchod některých mezinárodních advokátních kanceláří a tlak na cenu právních služeb. Jedna z vůbec nejúspěšnějších kanceláří Deloitte Legal je ale v Rumunsku.

To je dáno velikostí země?

Částečně. Rumunsko je ale u nás neprávem podceňováno, i když v něm žije spousta opravdu chytrých, vzdělaných lidí. Deloitte Legal v něm má svůj globální Center of Excellence, a navíc v něm budujeme Global Digital Center, což znamená, že všechny technologie bude mít Deloitte Legal soustředěny v Rumunsku.

Když jsme u technologií, k čemu všemu je používáte?

Ještě nejsme tak daleko, jak bychom si představovali, ale je to blízká budoucnost. Používáme je třeba při transakcích, kdy jsme schopni strojově procházet obrovské množství dokumentů, místo abychom na jejich čtení nasadili stovky – lidsky chybujících – právníků. Máme také velice zajímavou technologii, která se používá v pracovním právu a během několika hodin vám automaticky najde uchazeče, kompletně ho prolustruje, ověří dokumenty, podpisy, a nakonec dojde k podepsání smlouvy. Moderní technologie samozřejmě používáme při forenzním vyšetřování. Nebudu však určitě tvrdit, že někdy roboti nahradí právníky. Mohou za nás ale převzít obrovský objem nudné práce, tak abychom se mohli soustředit na věci, které nás více baví.

(Článek byl redakčně upraven. V původním znění vyšel v časopisu Euro dne 18. 11. 2019.)
Deloitte Legal Právo a technologie Pracovní právo

Nadcházející akce

Semináře, webcasty, pracovní snídaně a další akce pořádané společností Deloitte.

    Zobrazit vícearrow-right