Daně 

Rozšíření elektronické evidence tržeb se blíží

V pátek 13. 9. Poslanecká sněmovna přehlasovala návrh Senátu a schválila novelu zákona o evidenci tržeb. Po více než roce v Poslanecké sněmovně tak novela míří na podpis k prezidentovi. Rozšíření evidence tržeb na zbývající poplatníky lze očekávat nejdříve k 1. dubnu 2020.

Novela obsahuje tyto hlavní body:

  • Povinnost evidovat budou mít obecně všichni zbývající poplatníci z takzvané 3. a 4. vlny (prodej vlastních výrobků, poskytování služeb).
  • Zavádí úlevy z povinnosti evidence tržeb pro poplatníky vykonávající činnost v oblasti sociálních služeb, zrakově postiženým podnikatelům a prodejcům sladkovodních ryb (pouze v období od 18. 12. do 24. 12.). Z technických důvodů byly z evidence celkově vyjmuty tržby z předplacených telefonních karet, z obchodní letecké dopravy a tržby z hazardních her.
  • Vzhledem k nemožnosti kontroly od dozorových orgánů nebudou mít nově poplatníci povinnost evidovat tržby uskutečněné mimo území České republiky.
  • Novela vrací povinnost uvádět na účtenkách DIČ. V souladu s nálezem Ústavního soudu se tato povinnost vztahuje pouze na situace, kdy součástí DIČ poplatníka není jeho rodné číslo.
  • Poplatníkům s ročními tržbami do 600 000 Kč bude umožněn takzvaný zvláštní režim evidence tržeb. Ten spočívá v možnosti vyzvednout si od příslušného finančního úřadu papírový bloček účtenek, zákazníkům předávat papírové účtenky a čtvrtletně odevzdat správci daně oznámení o tržbách evidovaných ve zvláštním režimu.

Všechny společnosti, které aktuálně neevidují tržby a jejichž činnost nespadá do výjimek výše, by se měly zamyslet nad tím, jak se jich novela dotkne. Prvním krokem je poctivě si zanalyzovat všechny transakce a zjistit, zdali (i byť jen ve výjimečných situacích) nepřijímají hotovost/směnky/platby nejrůznějšími poukázkami. Pokud ano, je nutné se  na povinnost evidovat tržby patřičně připravit. Rádi vám s touto oblastí poradíme a společně najdeme praktické řešení, jak splnit požadavky novely zákona o EET ve vaší společnosti.

Článek je součástí zpravodaje dReport – září 2019, Daňové novinky, Dotace a investiční pobídky.

Zákon o evidenci tržeb EET dReport zpravodaj

Nadcházející akce

Semináře, webcasty, pracovní snídaně a další akce pořádané společností Deloitte.

    Zobrazit vícearrow-right