Technologie 

Rychlost je dnes rozhodujícím faktorem transformace, říká Kateřina Dudková

V lednu oslavil Deloitte uzavření partnerství se systémem SAP Slovensko s.r.o. a uspořádal proto konferenci přímo v hlavním městě našich sousedů. Hlavním tématem byl přechod na technologii budoucnosti, tedy cloud řešení – zaměřené především na malé a střední podniky. Standardizované řešení totiž klientům poskytuje velké množství výhod, ať už co se týká operativy nebo toho, jak bude samotná firma fungovat. Jednoduše řečeno – nebudou ztrácet čas. Jak říká sama Kateřina Dudková, vedoucí SAP týmu v ČR: „Rychlost, jakou se firmy dokáží transformovat na nové technologie, demonstruje jejich schopnost přežít v dnešní turbulentní době.“

Jak ukázaly události posledních několika let, zůstat pohodlný se nevyplácí. „Digitalizace je v dnešní době naprosto klíčovou a zásadní cestou vývoje firem v jakékoliv velikosti. Je proto dobré, aby firmy do procesu automatizace naskočily co nejdříve. Hektická doba s sebou nese řadu změn a digitalizace napomůže větší efektivitě a flexibilitě,“ říká k partnerství Ivana Lorencovičová, CZ & SK Cluster Leader Deloitte.

Jak Ivana dodává, spolupráce dvou silných partnerů – Deloitte a SAP – která už i na Slovensku zákazníkům nabízí jedinečné výhody, je při implementacích SAP v cloudu velmi podstatná. Dokáže totiž pokrýt víc než jen technologickou oblast.

Pro firmy je zbytečné a nákladné, aby měly přizpůsobené (customizované) všechny procesy. Adaptaci nových procesů to zbytečně zpomaluje, daleko výhodnější je používat standardní best practice postupy, které jsou osvědčené v praxi pro oblasti, které nejsou pro firmu výjimečné, naopak jsou spíše běžné. Je také lepší upravovat procesy na míru pouze v oblastech, ve kterých firma přináší svým klientům speciální přidanou hodnotu,“ zdůraznil Marek Gdovin, senior manažer Deloitte Advisory, který má na starosti partnerství Deloitte se SAP na Slovensku.

A co řešení SAP cloud dále přinese?

V bratislavské diskuzi zazněly názory a zkušenosti s implementací cloudových nástrojů Tomáše Ferana ze společnosti Novartis, ten má zkušenosti s přechodem na cloudová řešení. Jeho hlavním poznatkem z digitalizace je, že transformace není pouze o technologiích, ale musí být chápána holisticky. Jde například o neustálý monitoring a přizpůsobování se změnám ve společnosti, o důraz na úplnost a kvalitu dat a v neposlední řadě musí být k dispozici odpovídající technologie. Jak ale jedním dechem dodává – nejdůležitějším faktorem v celém procesu jsou lidé. Katka Dudková doplňuje, že Deloitte technologické projekty nevnímá pouze za účelem výměny technologiím, ale především jako projekty, které by firmám měly přinést transformaci.

Cloudová transformace není totiž pouze technologickou transformací – je transformací podnikovou, která povede ke změně chování dané společnosti a jejich zaměstnanců. Nelze při tom ale podceňovat investici do takzvaného change managementu (a to ať už finanční, časovou nebo lidskou). V úspěšných cloudových projektech hraje totiž významnou roli. Jak Katka Dudková s oblibou říká: „Cloud transformation is mind transformation“. „Je to zkrátka změna myšlení, je to změna myšlení firem,“ zakončuje s tím, že partnerství se SAP na Slovensku jen dokazuje to, že Deloitte chce být partnerem pro zákazníky, kteří se rozhodli podpořit rozvoj svých firem díky cloudovým technologiím.

SAP Cloud Digitalizace

Nadcházející akce

Semináře, webcasty, pracovní snídaně a další akce pořádané společností Deloitte.

    Zobrazit vícearrow-right