Deloitte živě 

Spotřebitelské ceny v březnu: Vzdorující nájmy a ceny služeb

Vývoj cen se zklidnil. Pouze nájmy a ceny služeb vzdorují a inflace v jejich cenách se odmítá vrátit na nízké hodnoty. Index spotřebitelských cen se v březnu meziměsíčně zvýšil o 0,1 %, meziroční inflace setrvává na 2,0 %.

Březen přinesl zejména vyšší ceny v dopravě. Začala platit nová cena pro dálniční známku, která je oproti loňsku více než o polovinu vyšší. Vzestup cen ropy vedl k růstu cen pohonných hmot v průměru o 1,6 %. Zdražovaly také restaurace (+0,5 %) a hotely a penziony (+1,9 %). Obvyklý sezónní výkyv vedl ke zvýšení cen oblečení a obuvi.

Po dvou letech vysoké inflace se situace vrací do normálních kolejí. Celková inflace klesla zpět na 2,0 %, tedy na inflační cíl ČNB. Nicméně bez výrazného poklesu cen potravin by celková inflace byla zhruba o 1 procentní bod vyšší. Stále častěji používaná indexace u nájemného vede v této oblasti k inerci cenového růstu. Meziročně se nájemné v průměru zvýšilo o 7,1 %. Zvýšenou pozornost si zaslouží také ceny služeb, například ceny ve stravování a ubytování meziročně stouply o 8,3 %.

V příštích měsících by měla postupně odeznívat deflace v cenách potravin, což by mohlo vést k tomu, že celková inflace začne opět zvolna vzlínat. Měla by se ovšem udržet v tolerančním pásmu inflačního cíle, tedy do 3 %.

Makroekonomické novinky Komentáře Davida Marka Spotřebitelské ceny

Nadcházející akce

Semináře, webcasty, pracovní snídaně a další akce pořádané společností Deloitte.

    Zobrazit vícearrow-right