Deloitte živě 

Spotřebitelské ceny v červenci: Inflace klesá, ale cíl je stále daleko

Není nijak překvapivé, že inflace dále klesá. V červenci se index spotřebitelských cen meziměsíčně zvýšil o 0,5 %, meziroční inflace přesto zpomalila na 8,8 %. Ve srovnání se začátkem roku je nyní inflace zhruba poloviční. V dalších měsících už ovšem její pokles bude podstatně pomalejší.

O prázdninách je vývoj inflace především v režii cen rekreace. Ceny cestovních kanceláří se v průměru zvýšily z měsíce na měsíc o téměř 23 %. Podobně jako v předchozích letech. Druhým inflačním impulsem byly stoupající ceny pohonných hmot, za nimiž stojí předchozí vzestup cen ropy. Inflaci naopak tlumily klesající ceny potravin. V červenci se v průměru snížily o 0,8 %, k čemuž přispěly zejména levnější ovoce, zelenina a mléčné výrobky.

Inflační drama se odehrálo zejména v první polovině loňského roku. Díky tomu byla dezinflace, tedy pokles inflace, v prvních měsících letošního roku velmi rychlá. Nyní už bude zpomalování inflace pozvolnější a po zbytek roku bude inflace stále několikanásobně vyšší než inflační cíl ČNB. Zásadní bude, zda se inflaci podaří snížit k hranici 2 % na začátku příštího roku. Pravidelné lednové přeceňování ukáže, jaká jsou skutečná inflační očekávání. Pro informaci, 2 % nebo nižší hodnoty dosahovala inflace naposledy v prosinci 2018.

Makroekonomické novinky Komentáře Davida Marka Inflace Spotřebitelské ceny

Nadcházející akce

Semináře, webcasty, pracovní snídaně a další akce pořádané společností Deloitte.

    Zobrazit vícearrow-right