Poradenství 

Spotřebitelské ceny v červenci: Levné brambory, drahá rekreace

Změny cen měly v červenci tradiční scénář: klesající ceny ovoce a zeleniny, dražší dovolené, výprodej letního oblečení. Meziměsíčně se index spotřebitelských cen zvýšil o 0,4 procenta, meziroční inflace opět zrychlila na 2,9 procenta. Jádrová inflace je o pár desetin procentního bodu nižší. Měnovou politiku nemusí poslední údaje o inflaci nijak zneklidňovat.

Letním pohybům cen dominují změny cen potravin v souvislosti se sklizní. Například příchod letošní sklizně brambor srazil jejich cenu meziměsíčně o 15,6 procenta. Celkem ceny zeleniny klesly o 3,9 procenta, ceny ovoce o 2,6 procenta. Druhým zásadním momentem je opačný pohyb ceny rekreace. Cestovní kanceláře, hotely i penziony využívají vrcholu letní turistické sezóny ke zvýšení cen svých služeb. Rekreace jako celek letos v červenci zdražila o 5,8 procenta, ceny zájezdů v cestovních kancelářích ovšem meziměsíčně stouply o 24,8 procenta. Do třetice, sezónnosti v červenci podléhají také ceny oblečení. Výprodej letních kolekcí letos srazil ceny oblečení a obuvi o 2,5 procenta.

V současné inflaci ještě doznívá nedávný rychlý růst ekonomiky a tlak na růst mezd, který se kvůli nízkým maržím přenáší do cen zboží a služeb. Nebe nad globální ekonomikou se nicméně postupně zatahuje, inflačních tlaků bude ubývat a řada centrálních bank ve světě již začala snižovat úrokové sazby. Zbývá počkat, kdy se k nim připojí také ČNB.

Komentáře Davida Marka Inflace Spotřebitelské ceny

Nadcházející akce

Semináře, webcasty, pracovní snídaně a další akce pořádané společností Deloitte.

    Zobrazit vícearrow-right