Deloitte živě 

Spotřebitelské ceny v červenci: Oddechový čas před útokem na 20 procent

Při pohledu na růst cen v červenci by leckdo mohl říci, že si inflace konečně vzala oddechový čas, i když meziměsíční změna cen odpovídá inflaci, kterou jsme dříve viděli za celý rok. V červenci se index spotřebitelských cen meziměsíčně zvýšil o 1,3 procenta, meziroční inflace mírně zrychlila na 17,5 procenta.

Hlavní slovo měly tentokrát ceny dovolených. Cestovní kanceláře z měsíce na měsíc zdražily o 23 procent. Vedle obvyklé sezónnosti je patrný vliv domácí poptávky. Ten je patrný také v růstu cen v restauracích, hotelech a penzionech, kde v červenci ceny stouply o 1,4 procenta. Dále k meziměsíčnímu růstu indexu spotřebitelských cen pomohly vyšší ceny potravin, elektřiny, plynu, nájemného a bytového vybavení.

Inflace by se nejspíše blížila svému vrcholu, kdyby ovšem ceny energií na evropských burzách opět nezačaly zdolávat rekordy. Nákladové faktory patrně i nadále udrží inflaci na vysokých hodnotách. S vlivem poptávky je to jiné. Dosud zřetelně přispívají k inflaci, jak je vidět například na cenách zájezdů cestovních kanceláří, nicméně v dalších měsících budou rychle slábnout se zhoršením ekonomické situace. Klíčovým momentem pro další vývoj inflace jsou inflační očekávání, která se odpoutala od stabilních nízkých hodnot, a je především na měnové politice, aby je dokázala přesvědčit k návratu. V druhé polovině letošního roku se meziroční inflace patrně pokusí zdolat hranici 20 procent. Na nižší hodnoty si musíme počkat do roku příštího.

Makroekonomické novinky Komentáře Davida Marka Inflace

Nadcházející akce

Semináře, webcasty, pracovní snídaně a další akce pořádané společností Deloitte.

    Zobrazit vícearrow-right