Deloitte živě 

Spotřebitelské ceny v dubnu: Pokles inflace nabírá obrátky

Očekáváný pokles inflace je zde. Index spotřebitelských cen se v dubnu meziměsíčně snížil o 0,2 %. Meziroční inflace zpomalila na 12,7 %. Pokud se nestane něco překvapivého, měla by se inflace o prázdninách vrátit k jednociferným hodnotám.

Optimismus je potřeba korigovat o skutečnost, že k dubnovému příznivému vývoji cen značnou měrou přispěly sezónní faktory. Skončila zimní turistická sezóna a ceny v kategorii rekreace klesly o 1,2 %. Zatímco celkový index spotřebitelských cen v dubnu klesl o 0,2 %, jádrová inflace po sezónním očištění stoupla o 0,4 %.

K dezinflaci významně přispěl pokles cen potravin o 1,6 %. Konkrétně se snížily zejména ceny vajec (-12,9 %), mléka (-12,3 %) a zeleniny (-5,0 %). Na celkové inflaci se také projevil pokračující pokles cen pohonných hmot. Naopak stoupaly ceny bytového vybavení, oblečení a obuvi a opět o něco zdražily restaurace.

Inflace je stále největší problém české ekonomiky. Proto je dobře, že v posledních měsících rychle klesá. Bez dalších nákladových šoků by se měla inflace v druhé polovině roku již pohybovat v jednociferných hodnotách. Další skok směrem dolů přijde na začátku příštího roku. Otázkou je, zda to bude skok do blízkosti inflačního cíle centrální banky. Rizikem jsou nyní především vzlínající inflační očekávání a rostoucí mzdové požadavky, které by mohly udržet inflaci po delší dobu viditelně nad inflačním cílem, což by vyžadovalo změnu přístupu měnové politiky.

Makroekonomické novinky Komentáře Davida Marka Inflace Spotřebitelské ceny

Nadcházející akce

Semináře, webcasty, pracovní snídaně a další akce pořádané společností Deloitte.

    Zobrazit vícearrow-right