Deloitte živě 

Spotřebitelské ceny v lednu: Výrazný pokles na začátku roku

Inflace měřena indexem spotřebitelských cen se poprvé od roku 2021 vrátila do tolerančního pásma ČNB. Kapitolu bezprecedentního nárůstu cenové hladiny v posledních dvou letech je tedy možné prohlásit za uzavřenou, ovšem následky způsobené inflační vlnou budou patrné ještě mnoho měsíců. Index spotřebitelských cen se v lednu meziměsíčně zvýšil o 1,5 %, meziroční tempo růstu cen zvolnilo na 2,3 %.

Na začátku roku inflaci nejvíce ovlivnily dva hlavní faktory. Výrazný pokles cen potravin meziročně o 3,9 %, a to především díky snížení výrobních cen zemědělců v druhé polovině minulého roku, a také částečné promítnutí nižší sazby DPH na potraviny. Druhým faktorem bylo signifikantní zpomalení růstu nákladů spojeným s bydlením. Citelný nárůst regulované složky cen energií kompenzoval pokles cen energií na burze a v meziročním srovnání rostly ceny o 3,1 % oproti dvoucifernému růstu v minulém roce. V meziročním srovnání již není zahrnut vliv statistického efektu úsporného tarifu na energie z roku 2022, který zvyšoval inflaci poslední tři měsíce minulého roku.

Inflace s největší pravděpodobností klesla pod tempo růstu nominálních mezd a reálná životní úroveň domácností se začíná obnovovat. Náš model implikuje, že inflace v průběhu letošního roku již výrazně neklesne a návrat ke dvouprocentnímu inflačnímu cíli lze očekávat až v roce 2025. Proinflačním faktorem může být výrazné oslabení české koruny pozorované v posledních týdnech.

Makroekonomické novinky Inflace Spotřebitelské ceny

Nadcházející akce

Semináře, webcasty, pracovní snídaně a další akce pořádané společností Deloitte.

    Zobrazit vícearrow-right