Deloitte živě 

Spotřebitelské ceny v prosinci: Tečka za vysokou inflací

Vysoká inflace zvolna dohořívá. V letošním roce by se měla vrátit k obvyklým nízkým hodnotám. Reálné mzdy začnou opět stoupat a místo inflace se budeme moci věnovat jiným tématům. Index spotřebitelských cen se v prosinci meziměsíčně snížil o 0,4 %. Meziroční inflace klesla na 6,9 %.

V závěru roku ovlivnily inflaci dva hlavní faktory. Prvním z nich je pokles cen potravin o 1,4 %, k němuž přispěly zejména nižší ceny ovoce, masa, mléka a mléčných výrobků. Druhým faktorem je pokračování série klesajících cen pohonných hmot. Benzín Natural 95 v prosinci zlevnil o 4,8 % na průměrných 36,32 korun za litr. Naopak se mírně zvýšily ceny elektřiny a zemního plynu.

Celková i jádrová inflace stále výrazně převyšují cílovou hodnotu centrální banky. Již v lednu by se ovšem inflace mohla přiblížit na dohled dvouprocentnímu cíli. Otazníkem stále zůstává rozsah letošního lednového přeceňování, které ukáže, nakolik se změnila či nezměnila inflační očekávání. Téměř jisté ovšem je, že inflace konečně klesne pod tempo růstu mezd a reálná životní úroveň se opět začne zvyšovat. Nicméně ztráty, která inflace v posledních dvou letech způsobila, jsou značné.

Makroekonomické novinky Komentáře Davida Marka Inflace Spotřebitelské ceny

Nadcházející akce

Semináře, webcasty, pracovní snídaně a další akce pořádané společností Deloitte.

    Zobrazit vícearrow-right