Poradenství 

Spotřebitelské ceny v prosinci: Stále za hranicí inflačního cíle

Inflace neztrácí na síle a již druhý měsíc překračuje horní hranici tolerančního pásma kolem inflačního cíle centrální banky. Zde může ještě několik měsíců setrvat, neboť ji zkraje letošního roku podpoří zvýšení sazeb spotřebních daní u cigaret a alkoholu.

Index spotřebitelských cen se v prosinci zvýšil o 0,2 procenta, meziroční inflace stoupla o 0,1 procentního bodu na 3,2 procenta. V prosinci k růstu cenové hladiny přispěly zejména vyšší ceny potravin. Konkrétně zdražily zejména brambory (+7,5 procenta), mléko (3,4 procenta) a vepřové maso (3,1 procenta). Zvýšily se také ceny elektřiny a ceny automobilů. Klesly naopak ceny alkoholu.

Jádrová inflace i nadále přesahuje inflační cíl centrální banky a drží se kolem hodnoty 2,5 procenta. Pro měnovou politiku je ovšem důležitá prognóza inflace a nikoli současná hodnota inflace. V nejbližších měsících se sice inflace udrží kolem 3 procent, nicméně poté by postupně měla celková i jádrová inflace klesnout ke 2 procentům. Centrální banka by tedy mohla ponechat úrokové sazby v letošním roce beze změny, i když tu a tam se v bankovní radě objeví nějaký „jestřáb“.

Komentáře Davida Marka Inflace Spotřebitelské ceny

Nadcházející akce

Semináře, webcasty, pracovní snídaně a další akce pořádané společností Deloitte.

    Zobrazit vícearrow-right