Deloitte živě 

Spotřebitelské ceny v říjnu: Administrativní snížení inflace

Řadu měsíců spotřebitelské ceny velmi rychle stoupaly, v říjnu konečně klesly. Pomohlo tomu zavedení úsporného tarifu na elektřinu. Index spotřebitelských cen se meziměsíčně snížil o 1,4 procenta. Meziroční inflace zpomalila z 18,0 na 15,1 procenta.

Úsporný tarif na elektřinu a odpuštění poplatku za podporované zdroje energie snížily v říjnu cenu elektřiny o 53,9 procenta. To samo o sobě snížilo index spotřebitelských cen téměř o tři procenta. Jinými slovy, inflace by nadále velmi rychle stoupala, kdyby nepřišel administrativní zásah vlády. Úsporný tarif nahradí cenový strop, který obdobně zamezí vlivu cen elektřiny na celkovou inflaci.

Drama se ovšem neodehrává pouze u cen energií. Ceny některých potravin také rychle stoupají. Cukr během října zdražil o 54,3 procenta, cena vajec stoupla z měsíce na měsíc o více než čtvrtinu.

Díky vládním opatřením má inflace patrně svůj vrchol za sebou. Nabídkový cenový šok se ovšem neomezuje pouze na ceny energií. Zároveň ovšem slábne poptávkový inflační impuls. Zásadní roli nyní mohou sehrát inflační očekávání. Ta určí, jak rychlý či pomalý bude pokles inflace a zda k tomu bude zapotřebí znovu začít zvyšovat úrokové sazby, či nikoli.

Makroekonomické novinky Komentáře Davida Marka Inflace Spotřebitelské ceny

Nadcházející akce

Semináře, webcasty, pracovní snídaně a další akce pořádané společností Deloitte.

    Zobrazit vícearrow-right