Deloitte živě 

Spotřebitelské ceny v srpnu: Dražší pohonné hmoty

Inflace docela přesně naplňuje očekávání, že sice bude klesat, ale stále pozvolnějším tempem. V srpnu se spotřebitelské ceny meziměsíčně zvýšily o 0,2 %, meziroční inflace zpomalila z 8,8 na 8,5 %. K růstu indexu spotřebitelských cen minulý měsíc přispěly zejména vyšší ceny pohonných hmot, do nichž se promítla stoupající cena ropy i zvýšení spotřební daně u motorové nafty.

Cena ropy Brent se zvýšila z průměrných 80,1 USD za barel v červenci na 86,2 USD za barel v srpnu. Sazba spotřební daně pro motorovou naftu se vrátila na 9,95 Kč za litr, kde byla před snížením v červnu loňského roku.

K růstu celkové cenové hladiny přispěly také zvýšení nájemného a růst cen elektřiny. Zdražily také tabákové výrobky a víno. Naopak působil pokles cen potravin, za nímž stojí sezónní snížení cen zeleniny, zejména brambor.

Do konce roku inflace nesjpíše setrvá v blízkosti současné úrovně. Výrazněji dolů by se měla posunout na začátku příštího roku. Klíčovou otázkou zůstává, zda to bude až na dohled inflačního cíle centrální banky, tedy ke dvěma procentům, nebo se zastaví viditelně výše. Při pravidelném velkém lednovém přeceňování se ukáže, nakolik se loňská a letošní vysoká inflace promítla do inflačních očekávání.

Makroekonomické novinky Komentáře Davida Marka Inflace Spotřebitelské ceny

Nadcházející akce

Semináře, webcasty, pracovní snídaně a další akce pořádané společností Deloitte.

    Zobrazit vícearrow-right