Deloitte živě 

Spotřebitelské ceny v srpnu: Vyšší nájmy, dražší elektřina

Ačkoli ekonomika rychle roste a někde se i přehřívá, inflace zůstává stabilní a bezpečně nízká. Tedy pokud je řeč o spotřebitelských cenách. Inflace v cenách nemovitostí a v podobě růst mezd – to už je jiný příběh.

Index spotřebitelských cen se v srpnu meziměsíčně zvýšil o 0,1 procenta, meziroční inflace dosáhla 2,5 procenta. K růstu cenové hladiny přispěly zejména dražší nájmy, vyšší cen elektřiny, tepla, teplé vody a sezónní růst cen v cestovních kancelářích. Směrem dolů naopak tlačily cenovou hladinu nižší ceny automobilů, lihovin, ovoce, zeleniny a letní výprodeje cen oblečení a obuvi.

Jádrová inflace se mírně zvýšila, stále však setrvává v jednoprocentním tolerančním pásmu kolem inflačního cíle. Vzhledem k rychlému růstu ekonomiky a stále rychlejšímu růstu mezd je vývoj spotřebitelských cen stále velmi klidný. Nicméně – je spíše už jen otázkou času, kdy pokles ziskových marží donutí výrobce zvyšovat ceny. Pokud ovšem ekonomiku nezačne brzdit měnová politika. V letošním roce ČNB již několikrát úrokové sazby zvýšila a do konce roku by mohla zasáhnout ještě jednou. Příští rok bude nejspíš pokračovat. Tempo zvyšování sazeb bude záviset na vývoji kurzu koruny, případně krocích ECB.

Inflace by měla po zbytek letošního roku kolísat kolem 2,5 procenta. V příštím roce by se měla pohybovat v intervalu 2-3 procenta.

Inflace Spotřebitelské ceny

Nadcházející akce

Semináře, webcasty, pracovní snídaně a další akce pořádané společností Deloitte.

    Zobrazit vícearrow-right