Deloitte živě 

Spotřebitelské ceny v září: Turistická sezónnost a levnější energie

Očekávání postupného poklesu inflace se naplňují. V září se index spotřebitelských cen meziměsíčně snížil o 0,7 %, meziroční inflace zpomalila na 6,9 %. V dalších měsících se nejspíše inflace opět mírně zvýší. Klíčovým okamžikem však bude začátek příštího roku.

V září se sešly příznivé sezónní faktory a očekávaný pokles cen energií a potravin. Po skončení letní turistické sezóny se ceny rekreace výrazně snížily. Ceny zájezdů v cestovních kancelářích klesly o 21,9 %. Do konce roku se již ale příliš měnit nebudou. Do cen elektřiny a zemního plynu pro domácnosti se postupně promítá jejich pokles na energetických burzách v předchozích měsících. Zemní plyn v září zlevnil o 3,6 %, elektřina o 2,0 %. Pokles cen zemědělských výrobců a potravinářských firem se poslední tři měsíce projevuje také v koncových cenách potravin. V září se jejich ceny snížily o 1,6 %.

V posledních třech měsících letošního roku se inflace nejspíše opět mírně zvýší. Loni ji totiž dočasně snížilo zavedení úsporného energetického tarifu. Nicméně ve vývoji jádrové inflace by měl být patrný trend pokračující dezinflace. Zásadním okamžikem bude leden příštího roku, kdy dojde k obvyklé novoroční úpravě ceníků. Zde se ukáže, zda inflační očekávání zůstala ukotvená na hodnotách blízkých inflačnímu cíli centrální banky, nebo jejich zvýšení povede k rychlejší inflaci. To také rozhodne o rychlosti očekávaného snižování úrokových sazeb centrální banky.

Makroekonomické novinky Komentáře Davida Marka Inflace Spotřebitelské ceny

Nadcházející akce

Semináře, webcasty, pracovní snídaně a další akce pořádané společností Deloitte.

    Zobrazit vícearrow-right