Deloitte živě 

Státní rozpočet: neslavný rekord

Již na začátku roku bylo zřejmé, že státní rozpočet je v roce 2021 nasměrován k rekordně vysokému schodku. Ostatně v zákonu o státním rozpočtu byl předpokládán schodek 500 miliard korun. Vláda si však nechala určitou rezervu pro případ horších ekonomických dopadů pandemie, navíc oživení ekonomiky bylo poměrně robustní, výsledný schodek je tedy o poznání nižší: 419,7 miliard korun. Přesto jde o nejvyšší schodek v historii.

Příjmy se v roce 2021 zvýšily pouze o 11,8 mld. Kč (0,8 %) na 1 487 mld. Kč. Nejvíce k tomu přispěl vyšší výběr pojistného na sociální zabezpečení (+55,0 mld. Kč). Výrazně stoupl také výběr daně z příjmu právnických osob (20,8 mld. Kč, resp. 19,1 %). Výběr DPH stoupl o 10,7 mld. Kč (3,7 %), a to i přes odpuštění DPH u energií v listopadu a prosinci. Zásadní pro vývoj celkových příjmů byl ovšem pokles výběru daně z příjmu fyzických osob o 45,0 mld. Kč (39,2 %) způsobený dříve přijatými legislativními změnami. Daňová reforma v této oblasti nebyla příliš povedená, a navíc velmi drahá.

Výdaje stouply o 64,0 mld. Kč (3,5 %) na 1 907 mld. Kč. Klíčovým důvodem bylo zvýšení plateb veřejného zdravotního pojištění za tzv. státní pojištěnce, které zvýšilo výdaje o 29 mld. Kč. Podobně jako v roce 2020 byly pro rozpočet velkou zátěží programy na zmírnění ekonomických dopadů pandemie (Antivirus, odvětvové Covid programy). V roce 2021 byly tyto výdaje dokonce o dalších 88 mld. Kč vyšší. Pandemie také navýšila výdaje ve zdravotnictví a sociálních službách o dalších 27 mld. Kč (bez zahrnutí již uvedeného zvýšení plateb zdravotního pojištění za státní zaměstnance).

Za poslední dva roky činí schodek téměř 800 mld. Kč. Podobně vysoký dluh se podařilo vytvořit v období před pandemií v rozpětí 11 let. Je evidentní, že veřejné finance jsou výrazně mimo udržitelnou dráhu nejen dlouhodobě, ale i krátkodobě. Bude potřeba přesně odlišit, které zvýšení výdajů či snížení daní souviselo s pandemií, a které se jen svezlo na jejím pozadí. Před novou vládou je problém nikoli v řádu desítek miliard, ale stovek miliard korun.

Fiskální konsolidace je neodvratná. Fiskální konsolidace bude obtížná. Fiskální konsolidace bude bolet.

Nadcházející akce

Semináře, webcasty, pracovní snídaně a další akce pořádané společností Deloitte.

    Zobrazit vícearrow-right