Deloitte živě 

Studentky a studenti se stali na jeden večer IT auditory v Deloitte

V pondělí 13. listopadu se v prostorách kanceláří Deloitte uskutečnil workshop pro studentky a studenty Vysoké školy ekonomické, který zorganizoval tým IT auditorů. Cílem akce bylo představit hravou formou IT audit a umožnit účastníkům vyzkoušet si práci IT auditora na vlastní kůži. „Nechtěli jsme dělat jen přednášku, chtěli jsme, aby si vyzkoušeli něco nového a zjistili, že tento obor existuje,“ říká IT auditorka a jedna z organizátorek Klára Ťoupalíková. Jak workshop probíhal? A co si z něj studenti odnesli?

Na místo dorazilo 27 účastníků – tedy téměř plná kapacita, což svědčí o zájmu studentek a studentů dozvědět se o IT auditu něco víc. Většina z nich totiž zatím neměla možnost se s tímto oborem blíže setkat. Po krátkém uvítání popsala Klára Ťoupalíková, seniorní analytička v IT auditu, přítomným, co je vlastně IT audit a v čem spočívá práce IT auditora. „Obecně je audit vlastně kontrola kontrol. To znamená, že řešíme, jaké procesy mají auditované firmy a jak tyto procesy adresují určitá rizika. A v našem případě se jedná o IT rizika a o to, aby se data, která jsou pro firmu to nejdůležitější, nedostala do nesprávných rukou. Nebo aby s nimi někdo nemanipuloval tak, jak nemá,“ vysvětlila Klára.

Chceš se o IT auditu dozvědět více? Pak si přečti sérii našich článků, v kterých jsme podrobně popsali, v čem práce IT auditora spočívá, a v nichž jsme přinesli i zajímavé kariérní příběhy našich IT auditorů v Deloitte.

> Chci si pročíst seriál o IT auditu

A pak už studentky a studenti, rozdělení do čtyř- a tříčlenných skupinek, vyrazili do fiktivní společnosti Výroba Pneu, s. r. o., z Bruntálu, aby prověřili její IT prostředí a správně mířenými dotazy odhalili chyby ve firemních systémech a procesech. Kromě základních údajů o informačních systémech, které firma používá, obdrželi také přehled oblastí, které je budou zajímat a na které se mají ptát. V případě jakýchkoliv nejasností byla k dispozici Klára a její kolega Dominik Juránek, seniorní konzultant v IT auditu, kteří vždy ochotně pomohli odbornou radou. „Pozor, nestačí jen informace, které nám řeknou, potřebujeme od nich také zjistit, jestli to, co nám říkají, v jejich systémech reálně je. Vždy si řekněte o důkaz,“ upozornila Klára.

Společnost Výroba Pneu, s. r. o., na místě zastupovali IT auditoři z Deloitte – Michal Hric, Petr Horák, Zdeněk Dryák a Jakub Beyr, kteří se pro tentokrát přesunuli na stranu klienta a ujali se rolí zpovídaných IT administrátorů, jeden dokonce finančního ředitele. Tedy osob, s nimiž se IT auditoři reálně při své práci setkávají a získávají od nich data. „Herci“ se do svých úloh skutečně položili a demonstrovali mladším kolegyním a kolegům i to, že se na straně klienta nemusí vždy setkat s takovou ochotou předávat data, jak by možná čekali. Ale i s tím si musí IT auditor poradit.

Na základě zjištěných informací a důkazů pak měli účastníci vypsat IT nedostatky a z nich plynoucí rizika, které při svém zjišťování identifikovali. Jejich odpovědi následně IT auditoři Deloitte vyhodnotili. Ještě před vyhlášením vítězů si všechny oblasti a správné odpovědi se studentkami a studenty prošli a vysvětlili. Vítězný tým obdržel dárkový balíček Deloitte.

A co na workshop říkají studenti?

Na to jsme se zeptali Terezy Bejšovcové, studentky informačních médií a služeb, a Matyáše Falese, studenta aplikované informatiky, kteří znali IT audit do té doby pouze z doslechu.

Proč jste se rozhodli na workshop přijít?

Matyáš: Mně se líbil ten koncept, že to není jen přednáška a že si to člověk může reálně vyzkoušet. Díky tomu si z toho dokážeme víc zapamatovat.

Tereza: Mně zaujalo téma, přišlo mi zajímavé.

Co vás nejvíc bavilo?

Tereza: Mě bavilo, jak to hráli. Bylo vidět, že je neobtěžuje, že jsou tady mimo svou pracovní dobu. To mi přijde často problém workshopů, že je na lidech vidět, že tam jsou, protože to dostali přikázáno.

Matyáš: Zahráli tady takové profesionální divadlo. Tipuju, že je to i zábava pro ně, protože většinou jsou na druhé straně a tady si mohli zahrát na klienta, který nechce dávat data.

Co si z workshopu odnášíte?

Matyáš: Zjistil jsem, co to plus minus obnáší. Místo přednášky si to člověk vyzkouší sám, takže získá přehled, jak takový proces může fungovat a jak vůbec vypadá.

Bylo těžké se ptát na ty správné otázky?

Tereza: My jsme se prý ptali dobře, ale na věci, které nesouvisí s touhle hrou. Potřebovali bychom víc času, protože jsme hodně upovídaní a ptali jsme se moc do detailu.

Nicméně nakonec to byl právě jejich tým, kterému naši IT auditoři přiřkli první místo (a který můžete vidět společně s Klárou Ťoupalíkovou na úvodní fotce článku).

Gratulujeme! 😊

3 otázky na závěr pro Kláru Ťoupalíkovou

1. Jak si studenti vedli, podařilo se jim identifikovat ty největší chyby?

Studenti si vedli velice dobře. Byly samozřejmě vidět rozdíly mezi skupinkami. Některé týmy si vedly bravurně, jiným trvalo, než se oťukaly a začaly se vůbec na něco ptát. Asi to bylo způsobené i tím, že mnoho studentů studuje ještě bakaláře a bylo pro ně všechno úplně nové. Na druhou stranu, pár jedinců už mělo dobré povědomí o principech IT bezpečnosti. Žádná skupinka nestihla v časovém limitu sepsat všechny IT nálezy, ale při společném vyhodnocení jsme se dobrali snad ke všem IT nedostatkům firmy, které jsme vymysleli. To jsem opravdu nečekala.

2. Splnil workshop vaše očekávání?

Určitě ano. Cílem bylo uspořádat hravou vzdělávací akci, udělat menší promo našemu oboru a také prohloubit vztahy s VŠE, alma mater velké části našeho ITA týmu. Mě osobně velice těší, že i po ukončení studia můžu být s univerzitou v kontaktu. Během večera vládla uvolněná atmosféra a bylo cítit, že jak účastníci, tak my, organizátoři, jsme si workshop užívali.

3. A jaká byla zpětná vazba samotných studentů?

Z reakcí od studentů bezprostředně po akci i z formuláře zpětné vazby máme jen pozitivní ohlasy. Pobavila mě otázka, jestli plánujeme „Na večer IT auditorem 2“, že by si zahráli znovu. Celkově nám studenti dali 4,91 bodů z 5. Stěžovali si pouze na nedostatek času v hlavní části. Pochvaly byly na praktické zapojení, minimum teorie, příjemnou komunikaci i na celkový koncept ve formě hry.

Přidej se k nám!

Pokud tě láká vyzkoušet si práci IT auditora, podívej se na nabídku našich otevřených pozic a neváhej nás kontaktovat! Aktuálně hledáme analytika do IT auditu, specialistu informační bezpečnosti na part-time – tedy ideální pro studentky a studenty –, a pokud už máš pár let zkušeností v oblasti IT auditu, bezpečnosti IT či správy IT systémů, pak tě rádi přivítáme u nás na palubě na pozici IT auditora. Těšíme se na tvé CV a případné osobní setkání!

Kariéra v Deloitte IT audit

Nadcházející akce

Semináře, webcasty, pracovní snídaně a další akce pořádané společností Deloitte.

    Zobrazit vícearrow-right