Technologie  Právo 

TechLaw zpravodaj: Telekomunikace a média [září 2019]

V oblasti telekomunikací se nejdůležitější novinky týkají budoucího tendru na 5G kmitočty, návrhu nové regulace velkoobchodního trhu mobilních služeb a německého soudního rozhodnutí potvrzující princip síťové neutrality u nabídky tarifů mobilních operátorů.

Připomínky k aukci kmitočtů 5G vypořádány

Český telekomunikační úřad během srpna vypořádal připomínky k připravované aukci kmitočtů 700 MHz a 3400-3600 MHz. Veřejné konzultace se zúčastnilo 16 subjektů, mezi nimiž byli stávající hráči na trhu, uživatelé kmitočtového pásma i možní zájemci o vstup na trh.

Úřad drtivou většinu připomínek zamítl. Akceptoval připomínky technického rázu. Rozvolnil některé podmínky. V pásmu 3,4 – 3,6 GHz zvýšil spektrální limit pro nového hráče na 120 MHz. Nový operátor bude mít také více času na plnění rozvojových kritérií, aby nemusel stavět vlastní síť tak rychle. Vyhověl i připomínce ohledně vytvoření velkoobchodní sítě. Vysoutěžené kmitočty by tak mohly být využity i pro vybudování sítě pro pronájem dalším operátorům.

Návrh regulace velkoobchodního trhu mobilních služeb

Dne 13. 9. 2019 Český telekomunikační úřad uveřejnil návrh novelizace vymezení relevantních trhů v oboru telekomunikací. Předmětem návrhu je rozšíření počtu trhů o trh velkoobchodního přístupu k mobilním službám. Podaří-li se tento návrh prosadit, bude regulátor oprávněn ukládat mobilním operátorům různá regulační opatření, včetně regulace ceny. Regulátor tím navazuje na svoji dřívější iniciativu Test tří kritérií pro trh mobilních služeb, kdy dospěl k závěru, že velkoobchodní trh přístupu k mobilním službám je vhodným pro preventivní regulaci.

Německý regulátor prosadil dodržování principu síťové neutrality

Německý operátor Deutsche Telekom se musel podřídit soudnímu rozhodnutí a změnit parametry poskytované služby StreamOn. Službu pro streamování videa poskytuje svým mobilním zákazníkům. U některých mobilních tarifů byla omezena rychlost na 1,7 Mbit/s. Německý regulátor to shledal jako porušení principu neutrality, který je součástí evropské telekomunikační regulace. Německé soudy potvrdily rozhodnutí regulátora. Na základě principu neutrality jsou všichni poskytovatelé služeb přístupu k internetu povinni nakládat s veškerým datovým provozem stejně.

Telekomunikace a média TechLaw zpravodaj

Nadcházející akce

Semináře, webcasty, pracovní snídaně a další akce pořádané společností Deloitte.

    Zobrazit vícearrow-right