Daně 

Tržby v maloobchodě se meziročně zvýšily o 8,2 procenta, jde o nejrychlejší tempo růstu za deset let

Růst ekonomiky přináší své plody, životní úroveň rychle stoupá. Maloobchodní tržby se v lednu meziročně zvýšily o 8,2 procenta. Podíváme-li se na časovou řadu očištěnou o kalendářní variace, najdeme rychlejší tempo růstu naposledy v dubnu 2007, tedy před více než deseti lety.

Znatelně stoupla poptávka po počítačích, mobilních telefonech, elektrospotřebičích a vybavení domácnosti. Tržby z prodeje výpočetních a komunikačních zařízení meziročně stouply o 30,6 procent. Prodeje výrobků pro domácnost se zvýšily o 18,3 procenta. Slevy a výprodeje podpořily prodej oblečení a obuvi a tržby se v této oblasti maloobchodu zvýšily o 8,5 procent.

Co stojí za růstem poptávky domácností? Tři hlavní faktory:

  • stále klesající nezaměstnanost,
  • zrychlení růstu mezd,
  • více optimismu.

Zkrátka, růst ekonomiky se projevuje zvyšováním životní úrovně, tedy alespoň v materiální rovině. Již čtvrtým rokem spotřeba domácností stoupá a prozatím to nevypadá, že by se v nejbližších měsících situace změnila. S uvolněním fiskální politiky, které se aktuálně rýsuje, by dokonce růst mohl poptávky zrychlit.

Negativními následky rychlého růstu mezd a poptávky by ovšem mohl být tlak na vyšší inflaci, zhoršení obchodní bilance a salda vládního sektoru. Za celý letošní rok počítáme se zvýšením maloobchodních tržeb o 6 až 7 procent.

Komentáře Davida Marka Maloobchod

Nadcházející akce

Semináře, webcasty, pracovní snídaně a další akce pořádané společností Deloitte.

    Zobrazit vícearrow-right