Poradenství 

Upgrade či přechod na SAP: Jak vyřešit problematické účetní transakce?

Čeká vaši společnost přechod na SAP? Nebo jenom upgrade ze SAP R3 na S4/Hana? Máte SAP a nevíte, jak správně zaúčtovat určité účetní případy? Patří Excel mezi vaše nepostradatelné společníky? Pak byste neměli propásnout sérii Deloitte webcastů zaměřenou na vyřešení problematických účetních transakcí, elektronické bankovnictví, reporting či controling v SAPu.

Webcast 6. 10. 2022: Praktické problémy se SAP

Shrnutí rozdílů mezi SAP R3 a S4/Hana, účtování zálohových faktur. Registrujte se!

(Ne)správné zaúčtování účetních případů v SAPu či práce s nepostradatelným společníkem jménem Excel jsou poměrně běžné, a to zejména v mezinárodních firmách, kdy mateřská společnost implementuje systém pro více států. A z důvodu omezeného rozpočtu nebo například časové náročnosti se rozhodne, že nebude nastavovat lokalizace pro jednotlivé země.

Odpozorováno z praxe: nejčastější problémy se SAPem

Finanční oddělení se pak dostává do situací, kdy, ačkoliv má k dispozici velmi sofistikovaný ERP systém, tak ve skutečnosti není schopno vystavit daňový doklad k přijaté platbě podle požadavků zákona o DPH ze SAPu. Faktury připravují manuálně v Excelu nebo v jiném systému a teprve až poté doklad účtují do SAPu.

Pomocí funkcí v Excelu pak provádí DPH přiznání, kontrolní hlášení a souhrnné hlášení včetně kontrol správnosti dat. Nezřídka jsou tyto tabulky velmi barevné a pro kolegu, který musí paní účetní zastoupit, protože například nečekaně onemocněla, je to pak jen velmi těžko rozluštitelné.

Obvyklým postrachem a velkým stresem bývá roční účetní závěrka a příprava podkladů pro přípravu daňového přiznání k dani z příjmu.  Velmi často totiž účetnictví není vedeno podle český účetních předpisů, ale například podle pravidel US GAAP nebo IFRS, případně podle potřeb reportingu, který vyžaduje mateřská společnost.  Účetní tak kromě své pravidelné denní agendy musí během krátké doby v Excelu „vyrobit“ české účetnictví, spočítat daňové odpisy, přecenit zůstatky v cizí měně kurzem České národní banky apod.

SAP v sérii webcastů

Připojte se k našim webcastům a zjistěte, jak vyřešit některé problematické transakce, s kterými se v účetních odděleních velmi často potkáváme my i vy ve vaší každodenní praxi. Dostaňte SAP pod kontrolu!

TERMÍNY A TÉMATA

6. 10. 2022 > Upgrade či přechod na SAP – Jak vyřešit problematické účetní transakce?
8. 11. 2022 > Faktury a dobropisy v SAP a co když nemám nastavenou pokladnu?
29. 11. 2022 > Elektronické bankovnictví v SAP, účtování hromadných transakcí a splátkových kalendářů
13. 12. 2022 > Reporting v SAP
12. 1. 2023 > Majetek a daňové odpisy v SAP
28. 3. 2023 > Jak na Controling v SAPu

V Deloitte máme kolegy, kteří si na vlastní kůži prošli implementací SAP vedenou zahraniční mateřskou společností, strávili spoustu času argumentací, proč je nutné naimplementovat českou lokalizaci, a přesto se nakonec dočkali jen nějakého polovičatého řešení. Začali si tedy vymýšlet různé „rovnáky na ohejbáky“ a to tak, aby uspokojili potřeby reportingu pro mateřskou společnost, ale zároveň také aby byli schopni auditorům a daňovým poradcům poskytnout účetnictví podle českých zákonů a vzít si alespoň pár dní dovolené v době, kdy děti mají jarní prázdniny.

4 důvody, proč se na nás obrátit, pokud řešíte SAP a vše s ním spojené

  1. Implementujeme SAP a velmi dobře známe jeho úskalí (vyzkoušeno v českých podmínkách). Spojujeme praktickou uživatelskou znalost se znalostí technického nastavení. Klientům pomáháme s nalezením ideálního řešení podle specifik jejich společnosti.
  2. Účastníme se buď ucelených projektů, kde pomáháme s identifikací a řešením problémů již v přípravné fázi zavádění SAPu, anebo během jeho implementace a v době testování.
  3. Pomáháme i klientům, kteří již SAP mají, ale z různých důvodů zjišťují, že některé transakce nefungují správně nebo si lámou hlavu s tím, jak některé specifické transakce zaúčtovat.
  4. V případě, že do společnosti nastoupí účetní bez znalosti SAP, proškolíme ji tak, aby se pro ni SAP stal co nejdříve užitečným pomocníkem.

Jak připravit společnost na systém SAP S/4HANA Cloud?

Číst více arrow-right-icon
Ilustrační obrázek: Jak připravit společnost na systém SAP S/4HANA Cloud?
SAP

Nadcházející akce

Semináře, webcasty, pracovní snídaně a další akce pořádané společností Deloitte.

    Zobrazit vícearrow-right