Daně 

Vízová pravidla pro remote work ze zahraničí

Práce na dálku, angl. remote work, zažívá vrchol své popularity. V dnešní době, kdy je práce na dálku stále dostupnější a populárnější, si více a více zaměstnanců volí možnost pracovat částečně nebo úplně mimo kancelář. Řada z nich pak dokonce vyráží pracovat do zahraničí. Jaká pravidla platí pro remote work v jednotlivých destinacích?

Pokud jste digital nomad, tj. zaměstnanec, který pracuje na dálku z různých míst, nebo zaměstnavatel, kterému toto nastavení práce přijde zajímavé, určitě si kladete otázku, do které země se vydat. Dobrou zprávou je, že nyní spousta zemí nabízí speciální vízové programy, které dávají možnost pracovat z různých částí světa. Vám jen zbývá vybrat si zemi od Karibiku přes Evropu až po Blízký východ podle vašich zájmů a požadavků, posléze získat remote work vízum, což je otázka několika dní, a můžete začít balit věci.

Karibik

Pokud vás láká bílý písek, křišťálově čistá voda a palmy, můžete vycestovat do Karibiku, který patří mezi oblíbené destinace digitálních nomádů.

  • Antigua a Barbuda

Ve státě Antigua a Barbuda spustili speciální vízový program digitální nomádské vízum, tzv. Nomad Digital Residence (NDR). Poplatek za vízum je 1 500 USD na osobu. Žadatel o vízum musí vydělávat alespoň 50 000 USD ročně a mít odpovídající zdravotní pojištění. Po obdržení víza může uchazeč zůstat na karibských ostrovech až dva roky.

  • Barbados

Barbados zavedl „Barbados Welcome Stamp“, což je speciální dvanáctiměsíční vízum pro pracovníky, kteří pracují na dálku a jsou zaměstnaní ve společnosti, která je registrovaná a působí mimo Barbados. Poplatek za vízum je stanoven 2 000 USD na osobu. Vízum je možné získat maximálně na 12 měsíců. Jednou z podmínek pro získání je výdělek 50 000 USD ročně. Ti, kteří jsou do programu puštěni, si mohou vybrat ze široké nabídky výhodného ubytování podle svých finančních možností.

  • Bermudy

Další karibskou destinací jsou Bermudy. Bermudy nabízejí program s názvem „Work From Bermuda“. Podmínky pro získání víza jsou podnikat nebo být zaměstnaný ve společnosti, která má sídlo mimo Bermudy a mít dostatečné prostředky a/nebo nepřetržitý zdroj ročního příjmu. Poplatek za vízum je 263 USD. Doba pobytu se stanovuje maximálně na rok.

  •  Kajmanské ostrovy

Krásnou destinací jsou Kajmanské ostrovy, které nabízejí „Global Citizen Concierge Program“. Tento program umožňuje digitálním nomádům žít a pracovat na ostrově až dva roky. Žadatelé musí být zaměstnaní mimo Kajmanské ostrovy a musí prokázat roční plat ve výši alespoň 100 000 USD. Zdravotní pojištění nesmí chybět ani v této destinaci.

 Evropa

Zajímáte se o historii a krásnou architekturu z různých období? Také některé evropské státy otevírají své dveře uchazečům o remote work víza.

  • Chorvatsko

Povolení pro krátkodobý pobyt se vydává uchazečům o remote work víza, kteří pracují na dálku pro společnost, která není registrovaná v Chorvatsku. Povolení se vydává až na jeden rok a k žadateli se mohou připojit blízcí rodinní příslušníci. Uchazeči nesmějí mít záznam v rejstříku trestů a jsou povinni předložit doklad o zdravotním pojištěni a pracovní smlouvu. Prostředky ke dvanáctiměsíčnímu bydlení musí činit alespoň 3 802 eur.

  • Estonsko

Také Estonsko je jednou z několika evropských zemí, které zavedly vízový program pro digitální nomády. Mezi požadavky pro získání víza patří pracovní smlouva se společností, která je registrovaná mimo Estonsko, podnikání prostřednictvím své vlastní společnosti, která má sídlo v zahraničí, nebo práce jako freelancer a poskytování služeb pro klienty převážně mimo Estonsko. Ještě před podáním žádosti o vízum musí žadatel prokázat příjem ve výši 3 500 eur za posledních 6 měsíců.

  • Gruzie

Gruzie představuje svůj program „Remotely from Georgia“, který cílí na freelancery, zaměstnance na plný úvazek nebo majitele firem ze zahraničí se sídlem mimo Gruzii. Maximální délka pobytu pro uchazeče je 360 dní bez víza. Minimální měsíční plat uchazeče musí být 1 694 eur. Žadatelé musí mít zdravotní pojištění na celou dobu pobytu v Gruzii.

  • Island

Island vydává jedno z nejkratších dostupných digitálních nomádských víz, a to pouze na 6 měsíců. Požadavky k získání víza jsou zaměstnání ve společnosti, která má sídlo mimo Island, měsíční příjem, který dosahuje 7 800 USD, a zdravotní pojištění.

  • Madeira

Portugalský ostrov Madeira vytvořil „Digital Nomad Village“. Vesnice nabízí pracovníkům bezplatné pracovní místo se stolem a židlí a bezplatný internet denně od 8:00 do 22:00 v kulturním centru John do Passos v centru vesnice. Pokud jde o právní rámec, digitální nomádi mají pro práci na dálku z Portugalska dvě možnosti, tzv. D7 vízum (široce nazývané jako „digitální nomádské vízum“) a vízum D2 Migrant Entrepreneur / Independent Worker Visa. Zatímco D7 umožňuje digitálním nomádům pobývat v kuse po dobu až jednoho roku (pokud měsíčně vyděláváte 665 eur nebo máte úspory ve výši 15 960 eur). Druhá možnost je vhodná pro delší pobyty na portugalském území.

Blízký východ

Luxus, futuristická architektura, umělé ostrovy – i to je Blízký východ. Spojené arabské emiráty drží krok s dobou a nabízejí své vlastní programy pro práci na dálku.

  • Dubaj

Dubaj nabízí virtuální pracovní program s platností jednoho roku. Žadatel musí vydělávat alespoň 5 000 USD měsíčně a musí předložit potvrzení o vlastnictví společnosti nebo potvrzení o zaměstnání od současného zaměstnavatele. Pokud jde o zaměstnání, pracovní smlouva musí být platná minimálně po dobu jednoho roku. Standardním požadavkem je také zdravotní pojištění. Výše poplatku za vízum je stanovena na 611 USD.

Obliba remote work na vzestupu

Seznam zemí, které nabízejí vízové programy pro zájemce o práci na dálku, se každý den rozšiřuje. Zatímco některé země zavádějí speciální remote work víza neboli digitální nomádská víza, jiné umožnují digitálním nomádům pobývat a pracovat na základě business víza nebo podobných oprávnění. Každý má v současně době možnost zvolit si tu variantu a lokalitu, která mu nejvíce vyhovuje. Jakkoliv nás aktuální pandemická situace celosvětově omezila, přispěla současně k velkému rozvoji v oblasti remote work víz a práce na dálku.

Imigrace Home office dReport zpravodaj

Nadcházející akce

Semináře, webcasty, pracovní snídaně a další akce pořádané společností Deloitte.

    Zobrazit vícearrow-right