Deloitte živě 

Vojákem v záloze, analytikem v aktivní službě. Jak mohou zkušenosti z armády pomoci v auditorské profesi?

Pokud by se mě někdo za studií zeptal, kde se vidím za pár let, následovalo by asi (ne zrovna krátké) zamyšlení a následně bych jmenoval několik více či méně konkrétních profesí, přičemž auditor by se mezi nimi určitě neobjevil. Nicméně netrvalo dlouho a v září 2020 jsem do auditorské branže přece jen naskočil. A tak se z vystudovaného markeťáka a vojáka v aktivní záloze stal analytik v Deloitte. Jmenuji se Tomáš Wybitul a sepsal jsem pár řádků o tom, jaké to bylo změnit obor, nastoupit do nadnárodní poradenské společnosti a začít pracovat na projektech s klienty z nejrůznějších oborů, jako jsou IT, doprava, farmacie nebo třeba mé srdcové military.

Ale začněme popořádku. Jak jsem zmínil, jsem „diplomovaný“ markeťák, konkrétně jsem vystudoval marketing a management na Obchodně-podnikatelské fakultě Slezské univerzity v Opavě. To samo o sobě příliš „auditně“ nezní, nicméně v rámci studia zejména managementu jsem se poprvé seznámil s obchodem, administrativou a principy řízení a organizace firem. Posléze jsem se věnoval profesím z oblastí logistiky a IT, což mi přineslo zkušenosti s komunikací s klienty, technologickým oborem jako takovým a taky prací v týmu a ve firmě. A v neposlední řadě jsem také absolvoval výcvik a od roku 2017 jsem i vojákem v aktivní záloze.

Ptáte se, co mají tyto zkušenosti společného s auditem? Odpověď je jednoduchá – všechno. Zkušenosti z každé jedné jmenované profese či aktivity našly a nachází v mé stávající práci analytika uplatnění. A to mě baví. Navíc můžu v krátkém čase nabrat mnoho zkušeností dalších, nových, ať samotnou prací s klienty nebo třeba skrze odborná školení.

Zvažujete kariéru finančního detektiva? Pak pokračujte na jsmedeloitte.cz, kde najdete profesní příležitosti v auditu pro studentyabsolventy i zkušené uchazeče.

Co to vypovídá o auditu samotném? Především to, že jde o nesmírně pestré zaměstnání. V podstatě neexistují dva stejní klienti, a proto je i práce projekt od projektu naprosto jiná. To však vyžaduje poměrně dobrý rozhled a ochotu se učit novým věcem, dělat si rešerše, zkrátka být zvídavý. Nikdo nemůže vědět všechno o všem, ale každý si může po potřebných informacích trochu zapátrat.

Náplní mé práce je ověřování finančních výkazů a jejich dokumentace. Samozřejmě se také účastním různých inventur přímo u klienta. A to jsou přesně ty momenty, kdy se mi hodí mé zkušenosti z armády. Skutečně! Člověk obvykle jen tak z ničeho nic nezíská smysl pro disciplínu a organizovanost. Ten je potřeba pěstovat, v čemž mi můj vojenský výcvik jednoznačně pomohl. No a pokud coby auditor dostanete za úkol provést inventuru u klienta, jehož společnost se věnuje například výrobě vojenského materiálu, mít přehled v oblasti military se rázem cení zlatem.

Pokud pomalu končíte školu, jste čerstvým absolventem nebo třeba uvažujete o změně oboru, popřemýšlejte o kariéře v auditu. Stačí se nebát na sobě zapracovat a mít aspoň trošku rozhled. Audit je disciplína multioborová a každá zkušenost a znalost se může hodit – inventury koneckonců čas od času potřebují firmy napříč všemi obory. Odměnou vám bude zaměstnání, ve kterém prakticky nelze upadnout do stereotypu. Za to dám ruku do ohně.

Přečtěte si u nás na blogu i o dalších zajímavých příbězích, které napsaly životy auditorů z Deloitte.

Inventura Kariéra v auditu

Nadcházející akce

Semináře, webcasty, pracovní snídaně a další akce pořádané společností Deloitte.

    Zobrazit vícearrow-right