Technologie 

Vycházející hvězda FF Trader dostala napoprvé košem. Teď roste nejrychleji ve střední Evropě

Nejsou první, a rozhodně nejsou ani poslední. Tedy pokud jde o první pokusy o rozjezd nového projektu v malé kanceláři na pražském Žižkově ještě během studia VŠE. A větu „váš nápad fungovat nebude, díky, ale zájem nemáme“. O pár let později se mohou pyšnit titulem nejrychleji rostoucí technologická Rising Star ve střední Evropě v rámci soutěže Deloitte Technology Fast 50. To je FF Trader se svým projektem Získejúčet, který hledá úspěšné tradery a pomocí finančního partnera jim poskytuje kapitál.

Začalo to během studia bankovnictví na VŠE, kdy Marek Vašíček a Otakar Šuffner našli zalíbení v kapitálových trzích. Od studia demo verzí a teorie se přesunuli k reálnému obchodování a založení společnosti FF Trader, která zastřešuje projekt Získejúčet.cz. A pokračuje to umístěním v soutěži Deloitte Technology Fast 50 CE v kategorii Rising Stars, kam patří firmy, které jsou na trhu teprve krátce, ale přesto už rostou významným tempem. To jejich činí 1465 % a zajistilo jim první pozici mezi vycházejícími hvězdami ve střední a východní Evropě. V roce 2019 v žebříčku bodovalo dalších šest českých tech startupů.

Zleva: Otakar Šuffner a Marek Vašíček na slavnostním vyhlášení soutěže Deloitte Technology Fast 50 v Praze, kde si převzali cenu za nejrychleji rostoucí Rising Star ve střední Evropě

A jaké tedy byly začátky v žižkovské kanceláři ještě během studia, kdy nápad Marka Vašíčka a Otakara Šuffnera nejprve dostal košem? „Začínali jsme v roce 2015 od nuly. Neměli jsme nic a vše jsme si dělali sami. Když bylo potřeba udělat web nebo účetnictví, prostě jsme se to museli naučit. Potom si nás všiml soukromý investor, který je s námi doteď. Nyní poskytujeme naše služby obchodníkům z více než 80 zemí světa pod zahraničním brandem FTMO.com,“ vysvětluje Marek Vašíček, spoluzakladatel a CTO startupu FF Trader.

Marku, proč to napoprvé nevyšlo?

Základním kamenem úrazu byla zřejmě komise investorů. Hlavní investor měl špatné zkušenosti s obchodováním na finančních trzích, a to de facto rozhodlo. My jsme však o síle našeho byznysu byli jasně přesvědčeni. Měli jsme za sebou několik měsíců tvrdé práce, měli jsme rozjednané spolupráce a technická řešení, tak jsme si řekli, že to prostě zkusíme sami.

Získejúčet hledá úspěšné tradery na finančních trzích. Jakým způsobem?

Naše tradery hledáme pomocí virtuálního prostředí a vlastních algoritmů. Vyvinuli jsme produkt, kde každého obchodníka nejprve testujeme. Nabízíme jim různé aplikace a podpůrné materiály pro zlepšení obchodních výsledků. Pokud trader splní pravidla, která požadujeme, získá možnost spolupracovat s naší společností. Obchodníci u nás obchodují účty o velikosti až 2000000 Kč, což je skvělá příležitost. Ne každý si může dovolit pracovat s takovými prostředky na finančních trzích.

V čem se odlišujete od konkurence?

V našem odvětví máme pro obchodníky nejlepší podmínky na trhu. S tradery jsme na stejné lodi. Neustále se snažíme naše služby zlepšovat a poslouchat potřeby klientů. V neposlední řadě je to skvělá zákaznická podpora. Klienti jsou s námi v osobním kontaktu, což si myslíme, že je extrémně důležité.

Na trhu jste od roku 2015, co stojí za vaším úspěchem?

Jdeme si za svým, tvrdě pracujeme, baví nás to. Našli jsme tým podobně smýšlejících lidí, kteří jsou do projektu stejně nadšeni jako my.

V kategorii Rising Stars v rámci žebříčku Deloitte Technology Fast 50 začínaly firmy jako Kiwi.com či Prusa Research, kteří o pár let později žebříček ovládly… Vidíte do budoucna své šance podobně?

Myslíme si, že náš byznys je zaměřen na užší cílovou skupinu. Z tohoto důvodu asi nebudeme další Kiwi.com, ale rozhodně jako výše zmínění také cítíme, že jsme na začátku svého potenciálu a užší cílová skupina neznamená, že nedokážeme generovat zajímavé revenues.

Pomýšlíte už na další expanzi do zahraničí?

Expanze je u nás nyní aktuální téma. Tento měsíc otevíráme pobočku na Filipínách a příští rok máme za cíl dostat se do Ameriky. Světový trh je obrovský, máme před sebou ještě hodně práce. Vzhledem k tomu, že máme skvělý tým, tak věříme, že to zvládneme.

Máme pro vás i další Fast 50 příběhy o růstu, expanzi i zkušenostech českých technologických firem, které v programu uspěly.

FF Trader Deloitte Technology Fast 50

Nadcházející akce

Semináře, webcasty, pracovní snídaně a další akce pořádané společností Deloitte.

    Zobrazit vícearrow-right