Daně 

Vyplácení mzdy v kryptoměně? Zásadní je pochopit daňové dopady

Od zavedení kryptoměny se její popularita stále zvyšuje a rozšiřuje se okruh jejích uživatelů, od známých osobností až po mileniály pracující na částečný úvazek. Bezpochyby si získala pozornost, zájem a peněženku širokého spektra uživatelů. V reakci na to spousta společností už řeší možnost vyplácet mzdy zaměstnancům v kryptoměně. Jaké výhody to přináší? A začnou se kryptoměny pojímat stejným způsobem, jako akcie?

Mnozí zaměstnanci, kteří pracují na dálku a žijí v zemích se zastaralejším bankovním systémem nebo vysokou inflací, dávají před tradičním výplatním systémem přednost vyplácení mzdy v kryptoměně ještě před tím, než ji smění na lokální měnu. Platba v kryptoměně je často nejen levnější a rychlejší než tradiční bankovní kanály, jako např. SWIFT, ale představuje také výhodu v podobě vyhnutí se bankovním poplatkům a problémům s měnovou konverzí, která často zahrnuje mezinárodní poplatky.

Výplata v kryptoměně však není v žádném případě omezena pouze na mzdu. Očekáváme, že společnosti brzy začnou kryptoměnu pojímat podobným způsobem jako akcie a akciové plány. Tokenizace akcií společnosti prostřednictvím NFT nebo tokenů by pro zaměstnance i zaměstnavatele představovala výhodnou variantu. Zaměstnanci by velmi uvítali moderní přístup společnosti a možnost prozkoumat digitální měnu. Mezitím by si zaměstnavatelé z právního hlediska mohli ponechat 100 % tržního podílu a vyhnout se tak problémům spojeným s hlasovacími právy a dalšími požadavky akcionářů, zatímco by byli stále odpovědní za odměny na základě hodnoty akcií.

Kryptoměny v hledáčku finančních úřadů

Kvůli rostoucímu zájmu o kryptoměnu a povědomí o ní začaly finanční úřady revidovat daňové zákony týkající se digitálních měn. Zatímco legislativa zůstává lehce pozadu, finanční úřady se začaly blíže zajímat o kryptoměnu a její dopady. Iniciativa DAC8 Evropské komise má například za cíl identifikovat konečného skutečného vlastníka kryptoměny a tím ukázat záměr vlády zmapovat blockchain a identifikovat transakce i osoby. V České republice jsou komunity kolem kryptoměny již aktivní a s nevyhnutelným nárůstem jejího užívání začnou české finanční úřady věnovat bližší pozornost také kryptoměnovým aktivům.

Jelikož finanční úřady začaly sbírat a trasovat údaje pro účely zdanění, pro společnosti bude zásadní pochopit dopady zdanění kryptoměn. Společnosti nabízející výplatu mzdy v kryptoměně by si měly být vědomy zvýšeného daňového rizika, které je s ní spojeno. Měly by podniknout kroky vedoucí ke zdanění mezd v kryptoměně prostřednictvím odpovídajících kanálů, ať se již tyto změny promítnou na výplatní pásce nebo na daňovém přiznání. Z pohledu daňových a právních poradců očekáváme nárůst případů sporného zdanění v souvislosti s kryptoměnou. Pokud si společnosti přejí využívat tento lákavý způsob výplaty mezd, je zásadní, aby plně pochopily měnící se daňové dopady.

Věděli jste, že…
Z právního hlediska nejsou v Čechách kryptoměny stále ještě považovány za měny. Znamená to, že jakákoli platba zaměstnanci provedená v kryptoměně je považována za naturální mzdu se všemi souvisejícími dopady (např. souhlas zaměstnance či omezení částky takové platby).

Zaměstnanecké akciové plány aneb ESOP v praxi v otázkách a odpovědích

Číst více arrow-right-icon
Ilustrační obrázek: Zaměstnanecké akciové plány aneb ESOP v praxi v otázkách a odpovědích
Kryptoměna

Nadcházející akce

Semináře, webcasty, pracovní snídaně a další akce pořádané společností Deloitte.

    Zobrazit vícearrow-right