Daně 

Vyslání zaměstnance do zahraničí: Jak se domlouvají finanční podmínky a benefity?

Oliver se vrátil z dovolené a teď se může naplno vrhnout do třetí etapy procesu vyslání do zahraniční pobočky v Mnichově. Právě tento krok je z pohledu vysílání pro pracovníka jeden z nejdůležitějších, protože se domlouvají finanční podmínky v průběhu vyslání a benefity, které Oliver v Německu využije. Vzhledem k tomu, že se stěhuje i se svou rodinou, vyplatí se podchytit si i takové věci jako platbu školného, příspěvek na kulturní adaptaci, zajištění asistence realitního agenta či náklady na vybavení domácnosti. Projděte si další praktické tipy z našeho seriálu o vysílání pracovníků do zahraničí.

Možná vás teď napadne, co se bude vlastně domlouvat, vždyť Oliver má díky pracovní smlouvě garantovanou odměnu i benefity. V praxi je to ovšem o trochu složitější, protože benefity, o kterých Oliver jedná, nemá fakticky vzato nastavené nikdo z nás. Je tady další díl z dílny Deloitte z oddělení GES, které řeší zdanění fyzických osob.

Jak stanovit odměnu v průběhu vyslání?

Nejdříve se pojďme věnovat základní odměně. Mnoho z nás možná asi ani přesně nezná výši své hrubé mzdy, zato každý ví, kolik mu přijde každý měsíc na bankovní účet. Peníze, co přišly na účet, jsou již po zdanění a „očištěny“ o odvody zaměstnance na sociální a zdravotní pojištění. Pokud se očekávání čisté mzdy s realitou na účtu potkají, všichni jsou spokojeni.

Z příjmu, co dostane Oliver za dobu svého vyslání, nezaplatí v Čechách ani korunu na dani. To je sama o sobě příznivá zpráva, všichni ovšem cítíte ve vzduchu to pomyslné „ALE“. A nemýlíte se. Příjem totiž bude podléhat zdanění v Německu a bude zdaněn dle německé daňové legislativy. To znamená vyšší daňovou sazbou. Vyšší německá daň znamená nižší čistý příjem a tudíž i vychýlení spokojenosti v neprospěch Olivera.

Nastavení odměny je možné řešit třemi základními způsoby:

  1. Prvním je nedělat vůbec nic a nechat Olivera, ať si poradí sám. Tato varianta ovšem nemá v případě vyslání do zemí s vyšší daňovou sazbou šanci na úspěch. Něco jiného by bylo vyslání do země s nižší daňovou sazbou, to si vyslané osoby většinou nestěžují. V naší situaci je tato varianta i přes velké sociální cítění Olivera se zaměstnavatelem vyloučena.
  2. Ve druhé variantě se Oliverovy zaručí čistá mzda ve výši, jako kdyby i nadále podléhal pouze českému zdanění. Společnost tedy i nadále sráží měsíčně daň, tu ale neodvádí na finanční úřad (nezapomeňte, že příjem za dobu vyslání nebude v ČR podléhat zdanění). Na konci roku výši takto zadržených peněz použije na úhradu německé daně a doplatí německé finanční správě rozdíl mezi zadrženou „daní“ a finální německou daňovou povinností.Určitě vám nyní běží hlavou, že přece existují slevy či odpočty, které nelze zohlednit do výpočtu daně na měsíční bázi (například sleva na manželku, úroky z hypotéky či dary). A máte pravdu. Oliver by byl tímto poškozen, protože by mu společnost na dani zadržela více, než by byla jeho skutečná finální daňová povinnosti po provedení ročního zúčtování, nebo podání daňového přiznání. Takový výpočet je nutné provést, a pokud bylo zadrženo více, Oliver dostane rozdíl zpět.
  3. Poslední varianta je podobná variantě číslo dvě. Stanoví se čistá mzda, kterou Oliver dostane na účet za jakýchkoliv okolností a žádné cvičení se na konci roku již nedělá. Stanovení čisté mzdy je tedy pro Olivera velice důležité.

Co si tedy nakonec Oliver vybere? Zvolí si druhou variantu. Důvodem je skutečnost, že je zatížen hypotékou, každý rok daruje určitou částku na charitu, daruje krev a plánuje uzavřít další životní pojištění, což jsou všechno položky, které snižují daňovou povinnost, ještě ale nezná přesné částky. Pro teď si tedy Oliver může ze seznamu odškrtnout dohodnutí odměny. Teď se chystá na benefity.

Jaké jsou nejčastější benefity?

Začneme nejdříve položkami, které Oliver nepovažuje za benefity v pravém slova smyslu, ale spíše za režijní náklady na vyslání.

Náklady na stěhování

Jedná se o standardní náklady, které společnost musí vynaložit. Ze zkušeností víme, že s úhradou těchto nákladů nebývá ze strany zaměstnavatele problém.

Zajištění asistence realitního agenta

Tento typ nákladů již může trochu pozlobit. Najít správné ubytování může být otázkou i několika prohlídek a tento čas makléře může být účtován nad rámec obvyklé provize. Je tedy dobré vědět, kdo ponese tento dodatečný náklad.

Dostatečné bytové vybavení

Tohle je další zajímavá položka – správné podchycení výbavy domácnosti za pomoci zaměstnavatele může být výraznou úsporou. V praxi se tato situace často řeší paušálem, který může v našem případě Oliver pro vybavení bytu využít a náklady převezme zaměstnavatel. Pokud je vybavení dražší, doplatí to Oliver ze svého.

Až Oliver s rodinou nalezne svůj správně vybavený „německý“ domov, bude moci začít využívat další skupinu benefitů, a to těch, které se týkají nákladů na aklimatizaci celé rodiny v novém prostředí. Aby je mohl využívat, musí si je však nejdříve domluvit. Zde je již potřeba určitá míra vyjednávání a diplomacie.

Příspěvek na kulturní adaptaci

Tento příspěvek má primárně pomoci se sociální aklimatizací Olivera a jeho rodiny v novém prostředí. Tyto aklimatizační potřeby jsou velice individuální. Oliver a jeho žena Agáta rádi sportují – získání členství ve vybraném sportovním klubu může pomoci jejich sociálním začlenění.

Školné

Oliver má tři děti. Domluvit si se zaměstnavatelem úhradu školného může velice výrazně ovlivnit rodinné výdaje. Do této skupiny se dají zařadit také jazykové kurzy pro rodinné příslušníky, tedy pokud již nejsou součástí příspěvku na kulturní adaptaci.

Náklady na daňové poradenství

Vlivem vyslání se poměrně zásadně změní Oliverova daňová situace. Zřejmě se změní jeho daňové rezidenství, v Německu mohou vlivem této změny podléhat i jiné příjmy než ze zaměstnání. Oliver si dobře uvědomuje, že za řádné splnění svých daňových povinností je odpovědný jen on sám. Proto požadavek na zaměstnavatele o zajištění řádné daňové asistence v Německu ale i v ČR dává rozhodně smysl.

Výše uvedené benefity jsou zpravidla dohodnuty v čisté výši. Jinak tomu není ani u Olivera.

V dalším pokračování se situace obrátí – v hlavní roli bude tentokrát společnost. Jaké jsou její povinnosti při vyslání Olivera do Mnichova. To se dozvíte ve čtvrtém dílu seriálu Oliver na cestách.

Zdanění zaměstnanců Vyslání zaměstnanců Oliver na cestách

Nadcházející akce

Semináře, webcasty, pracovní snídaně a další akce pořádané společností Deloitte.

    Zobrazit vícearrow-right