Deloitte živě 

Zahraniční obchod v září s přebytkem 13,7 miliard korun

Vnější rovnováha nadále zůstává silnou stránkou české ekonomiky. Nejinak tomu bylo i v září, kdy zahraniční obchod skončil v přebytku 13,7 miliard korun. Meziročně došlo ke snížení přebytku o 5,0 miliard korun. Nicméně, jak už jsme si tento rok zvykli, přebytek je v porovnání s loňským zářím nižší. Z přebytku ukusují relativně rychle rostoucí dovozy. Jejich růst v září předstihl růst exportu, když exporty rostly o 1,8 procent meziročně, zatímco importy o 3,7 procent. Importy stimuluje silná vnitřní poptávka.

V samotném září se negativně projevily vysoké ceny ropy, které nominálně prohloubily deficit v obchodu s ropou a ropnými produkty. Opět se nedařilo obchodu s motorovými vozidly – na automobilový průmysl nepříznivě dopadají nové normy na měření emisí WLTP a některé automobilky nestihly homologovat svou produkci podle nových norem včas. Přebytek v obchodu s motorovými vozidly se snížil o 0,5 miliard korun.

Tento rok očekáváme přebytek obchodní bilance 114 miliard korun. Příští rok by měl přebytek obchodní bilance klesnout pod 100 miliard korun. 

Česká ekonomika Zahraniční obchod

Nadcházející akce

Semináře, webcasty, pracovní snídaně a další akce pořádané společností Deloitte.

    Zobrazit vícearrow-right