Deloitte živě 

Zásilkovna patří mezi nejlépe řízené firmy Česka. Jak se zásilkový prodej změnil během krize?

„Díky účasti v programu Czech Best Managed Companies jsme urychlili některé procesy zaměřené na digitalizaci firmy, tedy na její flexibilnější řízení. To nám v době pandemie opravdu hodně pomohlo. Dokázali jsme se tak vypořádat například s frontami na hranicích nebo s tím, že nám 66 logistických partnerů napříč celou EU začalo ze dne na den měnit podmínky,“ říká Simona Kijonková, CEO skupiny Packeta a zakladatelka Zásilkovny, která spolu s dalšími deseti firmami získala ocenění Deloitte Nejlépe řízená firma Česka 2020.

Opatření spojená s pandemií koronaviru zasáhla celý svět a nevyhnula se ani logistické společnosti Zásilkovna, která přepravuje zboží  do 32 zemí a zajišťuje přepravní služby pro více než 28 tisíc e-shopů.

„Někdo nám zdražil, někdo nám přidal koronavirový mimořádný příplatek, někdo nám stanovil denní množstevní limity. Jen díky tomu, že jsme IT driven firma, tedy firma, která je postavená na technologiích, máme velké vlastní IT oddělení a firmu řídí lidé s IT backgroundem, jsme situaci zvládli,“ doplňuje Simona Kijonková, zakladatelka Zásilkovny.

Pandemie koronaviru s sebou na jedné straně přinesla spoustu omezení, na druhé ale odstartovala změny, hodně věcí urychlila a posunula k lepšímu. Jak to probíhalo u vás?

Podařilo se nám například převést většinu zaměstnanců z kanceláře do home office nebo nastavit bezhotovostní platby ve všech zemích, kde působíme. V rekordně krátké době se nám podařilo spustit voicebota na našem zákaznickém servisu a chatbota na našem webu, spustili jsme automatickou aktualizaci dostupnosti našich poboček, zřídili jsme také poradnu pro naše partnery, e-shopy i výdejní místa na sociálních sítích, otevřeli jsme bezkontaktní výdejní místa pro řidiče Zásilkovna Drive. Projekty, které běžně trvají tři měsíce, jsme dokázali zrealizovat za měsíc.

Jak vás ovlivnilo vyhlášení výjimečného stavu v Česku?

Před pandemií rostla první dva měsíce letošního roku skupina Packeta meziročně o více než 100 % a první dva týdny v březnu jsme stále vykazovali toto enormní tempo růstu. Nicméně v závaznosti na zhoršující se situaci v zahraničí, kde Zásilkovna a její dceřiné společnosti ze skupiny Packeta také působí, jsme již 12. března zřídili krizový štáb a začali připravovat firmu na možné krizové scénáře. Naše nejčernější obavy se naplnily s rozhodnutím Vlády ČR o uzavření maloobchodního prodeje, které přišlo hned v noci z pátku 13. na sobotu 14. března 2020.

Zásilkovna funguje na bázi franšízy a byla založena v roce 2010. Je součástí skupiny Packeta, která působí ve všech zemích EU, dále pak ve Švýcarsku, v Rusku, na Ukrajině a v USA. Má 4000 výdejních míst, z toho více než polovinu v Česku. Loni firma spustila mobilní aplikaci Mezi námi, která umožňuje posílat balíčky mezi fyzickými osobami a tak přepravila již milion zásilek. Společnost Packeta (Zásilkovna) je mezi nejlépe řízenými firmami Česka, získala ocenění Czech Best Managed Companies. Zjistěte, koho dalšího Deloitte ocenil v prvním ročníku programu >

Svět pak ze dne na den přestal fungovat, uzavřela se většina kamenných obchodů. Co to v praxi znamenalo pro Zásilkovnu?

V České republice bylo do 13. března do sítě Zásilkovny zapojeno 2900 výdejních míst. Bohužel velká většina si usnesení vlády prostřednictvím médií vyložila tak, že se uzavření týká také jich. Odlivem počtu výdejních míst se naše tržby z hodiny na hodinu propadly o 50 %.

Opatření se i nadále zpřísňovala a nebylo jasné, jak dlouho budou trvat. Jak jste na neustálé změny reagovali?

Následující dny ve stavu nouze byly mimořádně náročné především stran komunikace. Média informovala o situaci často zkratkovitě a naši partneři, výdejní místa a internetové obchody se začaly v množství nařízení, opatření a vyjádření, ztrácet. Postavili jsme silný komunikační tým, který od prvního okamžiku začal přes všechny naše kanály partnery informovat.

A zavedli jsme také řadu nových kanálů. Otevřeli jsme blog, pravidelně rozesíláme vysvětlující newslettery, vydáváme streamované videorozhovory. Ty se velmi osvědčily především u zaměstnanců, kterých má skupina Packeta 1200. Bylo potřeba informovat všechny okamžitě a uklidnit je. Horší než pandemie mohla být panika, proto bylo potřeba ji zarazit ihned v počátku.

Jsme na konci května, situace se už pomalu vrací do normálu, jak jste na tom teď?

K dnešnímu dni je v ČR otevřeno 2833 výdejních míst a tržby se nám vrací do původního rychlého růstu. Naše procesy fungují na digitální platformě a vlastním informačním systému, tedy velmi flexibilně, umíme zapínat a vypínat různá nastavení, regiony, nebo i celé země či dopravce. V době krize přicházely změny každou minutu a bylo nutné na ně velmi rychle a pružně reagovat. Digitální nastavení firmy se v této nepředvídatelné situaci ukázalo jako skutečně výrazná výhoda.

Máte už k dispozici první čísla?

Díky mimořádnému nasazení všech lidí ve skupině jsme za první letošní kvartál dosáhli i přes negativní dopady spojené s pandemií koronaviru rekordních čísel. Obrat skupiny byl v prvním čtvrtletí téměř 390 mil. Kč, meziročně jde o nárůst o 103 %. Počet zásilek byl více než 6,5 milionů. K dispozici máme čísla i za naši službu Mezi námi: počet zásilek přepravených přes tuto službu dosáhl 1 000 000 kusů. Služba byla spuštěna na konci dubna 2019. Během jednoho roku si ji zákazníci velmi oblíbili.

Zúčastnili jste se prvního ročníku programu Czech Best Managed Companies. Obstáli jste a získali jste certifikát potvrzující, že patříte mezi 10 nejlépe řízených firem Česka. Jak tento program hodnotíte?

Především to pro nás byla cenná zpětná vazba. Všichni v Packetě pracujeme dlouhodobě ve vysokém pracovním tempu a odborný a objektivní pohled na to, co a jak děláme, je pro nás velmi důležitý. Díky workshopu jsme si uvědomili, kde máme slabá místa a začali pracovat na tom, abychom je postupně odstranili.

Nejlépe řízené firmy Česka si ještě před krizí ověřily, že jejich strategie i procesy jsou dobře nastaveny

Co mají společného firmy jako Pilulka Lékárny, Aseko holding, Zásilkovna, Heluz či ZLKL? Spolu s dalšími pěti patří mezi nejlépe řízené firmy Česka, které byly oceněny v prvním ročníku programu Czech Best Managed Companies 2020. V rámci tohoto programu Deloitte spolu s partnery oceňuje kvalitu řízení soukromě vlastněných firem včetně jejich managementu. Podle lídra programu BMC v České republice Miroslava Svobody dává ocenění směrem k veřejnosti signál, že firma je v tom, co dělá, opravdu dobrá: „Silná strategie a odolnost vůči externím vlivům jsou pak právě teď více než kdy jindy klíčové. Oceněné firmy měly příležitost, aby si všechno tohle ověřily ještě před vypuknutím krize.“

Přečtěte si, jak probíhal první ročník, v němž obstála i Zásilkovna >

Czech Best Managed Companies Nejlépe řízené firmy

Nadcházející akce

Semináře, webcasty, pracovní snídaně a další akce pořádané společností Deloitte.

    Zobrazit vícearrow-right