Daně 

Zastropování vysokých cen energií pro velké podniky

AKTUALIZOVÁNO: Dne 25. ledna 2023 projednala Vláda ČR novelu nařízení upravující podmínky zastropování cen energií pro velké podniky. Novela především stanovuje nejvyšší přípustný rozsah majetkového prospěchu získaného odběrem elektřiny nebo plynu, postup při posouzení vzniku nadměrného majetkového prospěchu a související časové lhůty.

Nařízení č. 298/2022 Sb., o stanovení cen elektřiny a plynu v mimořádné tržní situaci, které upřesňuje podmínky zastropování vysokých cen energií pro velké podniky, má následující parametry:

  • Zastropování platí od 1. ledna 2023 a je platné do konce roku 2023.
  • Maximální cena elektrické energie je stanovena na 5 000 Kč za MWh a cena zemního plynu na 2 500 Kč za MWh (uvedené částky jsou bez DPH a distribučních poplatků).
  • Zastropování platí do 80 % nejvyšší měsíční spotřeby za posledních pět let.
  • Podniky musí o zastropování požádat zasláním prohlášení zákazníka dodavateli. Tento krok je nutné opakovat i ve 2. a 3. čtvrtletí.
  • Podniky jsou dle nejvyššího přípustného rozsahu majetkového prospěchu rozděleny do kategorií A až E.
  • V případě energeticky náročných podniků a podniků ve vybraných odvětvích je nutné prokázat pokles výsledku hospodaření o 40 % v porovnání s rokem 2021.
  • Do limitu nejvyššího přípustného rozsahu majetkového prospěchu je nutné započítat připadnou dotaci obdrženou z Programu podpory zvýšených nákladů energií.
  • Limit nejvyššího přípustného majetkového rozsahu se počítá za skupinu partnerských a propojených podniků za odběrná místa na území ČR.
  • Případné překročení nejvyššího přípustného majetkového rozsahu se řeší odvodem do státního rozpočtu ve stanovené lhůtě.

Dále upozorňujeme na stále trvající možnost podávání žádostí do Programu podpory na zvýšené náklady na zemní plyn a elektřinu v důsledku mimořádně prudkého růstu jejich cen. Výzva 1. programu otevřená k přijímaní žádostí 15. listopadu byla prodloužena do 8. února 2023.

Žádosti o kompenzace vysokých cen energií a plynu lze podávat od 15. listopadu

Číst více arrow-right-icon
Ilustrační obrázek: Žádosti o kompenzace vysokých cen energií a plynu lze podávat od 15. listopadu
Úspory energie

Nadcházející akce

Semináře, webcasty, pracovní snídaně a další akce pořádané společností Deloitte.

    Zobrazit vícearrow-right