Daně 

Zavedení dodatečných cel na zboží pocházející z USA

V březnu 2018 zavedly USA na dobu neurčitou dodatečná cla pro dovozy určitých výrobků z hliníku (10 %) a oceli (25 %) za účelem ochrany domácích výrobců. Výjimku, která platila pro dané zboží pocházející z EU, Kanady a Mexika do 31. 5. 2018, se nepodařilo v rámci jednání s USA prodloužit. V reakci na skutečnost, že od 1. 6. 2018 podléhají dodatečným clům také dovozy z EU do USA, iniciovala EU zavedení obchodních protiopatření.

Jelikož obchodní politika USA není v souladu s principy WTO, zahájila EU 1. 6. 2018 v rámci WTO řízení o sporu s USA. V jeho průběhu zavede EU dodatečná cla na vybrané zboží pocházející ze spojených států.

V první fázi, tj. od 20. 6. 2018, může být na dovoz zboží, které je definováno v příloze I nařízení komise 2018/724, uplatněno dodatečné clo se sazbou až 25 %. Jedná se například o potraviny jako kukuřice, fazole, burákové máslo, pomerančová šťáva, bourbon a whisky, tabákové výrobky a dále kosmetika, trička a džíny, ložní prádlo, obuv, motocykly, čluny, jachty a především rozsáhlý seznam vybraných výrobků ze železa, oceli a hliníku. V druhé fázi (poté, co WTO rozhodne o porušení pravidel ze strany USA) hodlá EU zavést dodatečná cla 10–50 % na další řadu výrobků uvedenou v příloze II výše uvedeného nařízení.

Doporučujeme vám důkladně prověřit, zda se chystaná opatření nedotknou také vašeho sortimentu dováženého zboží. Pokud potřebujete další informace k tomuto tématům, rádi vám budeme nápomocni.

 

NEPŘEHLÉDNĚTE…

Analýza hlavního analytika Deloitte Davida Marka o dopadech nové vlny protekcionismu.

Článek je součástí letního dvojčísla zpravodaje dReport 2018, Daňové novinky, Dotace a investiční pobídky.

WTO dReport zpravodaj EU

Nadcházející akce

Semináře, webcasty, pracovní snídaně a další akce pořádané společností Deloitte.

    Zobrazit vícearrow-right