Technologie 

Změní nová generace bezdrátového připojení pomocí 5G technologie svět, nebo ho jen o trochu zrychlí?

Stahování videoobsahu ve zlomku sekundy, virtuální realita, autonomní řízení, operace prováděné na dálku, přelomové připojení pro internet věcí ‒ to je pouze hrstka příkladů toho, co pátá generace bezdrátového internetu umožňuje. Díky čím dál tím větší dostupnosti vysokorychlostního mobilního internetového připojení se mohou jeho uživatelé z řad spotřebitelů i podniků připojit doslova kdekoliv. Ale opravdu už dnes víme, jaký dopad mají bezdrátové technologie?

Čtvrtá generace (4G) internetu byla zodpovědná za tolik změn, že se mnozí ptají, jestli je ještě vůbec možné způsobit další revoluci bezdrátových technologií, anebo zda ke změnám dojde spíše postupně dle toho, co 4G započala. I když se dopad bezdrátové sítě 5G teprve ukáže, internet 5G má potenciál přispět k četným zlepšením, jako například k digitální transformaci ve všech oborech, nabídnout platformu pro end-to-end konektivitu v rámci internetu věcí, umožnit rychlejší spojení pro spotřebitele, a dokonce nabídnout cenově efektivnější platformu pro poskytovatele připojení.

3x proč aneb 5G v otázkách a odpovědích

Proč potřebujeme vyšší rychlost mobilních dat?

Jedním z hlavních důvodů je čím dál tím větší tvorba videoobsahu. Díky síti 5G si předplatitelé budou moci stáhnout film v HD kvalitě za 5 až 10 vteřin, zatímco v síti 4G potřebovali 10 minut. Rychlost umožněná technologií 5G by mohla dosahovat až 10 gigabitů za vteřinu. Díky takovým rychlostem může být i datově náročnější zábava dostupná jako virtuální realita fungující přes mobilní sítě, aniž by bylo nutno spoléhat na wi-fi připojení.

Proč je nízká míra latence sítě 5G tak velkou výhodou?

Latence, reakční doba nebo zpoždění jsou synonyma představující čas, po který trvá, než se balíček dat dostane z jednoho bodu datové sítě do druhého. Velké nadšení ze sítí 5G se proto týká nízké míry latence, která dosahuje jedné milisekundy.

Dlouhou dobu byl již vychvalován přínos internetu věcí, ale významnou překážkou jeho širšího využití byl právě problém v nastavení bezdrátových sítí, které by měly nízkou míru zpoždění a které by propojily senzory a připojená zařízení. Díky 5G budou tedy telekomunikační firmy schopné generovat zásadní příjmové toky a zároveň tak otevřou cestu pro digitalizaci v téměř všech odvětvích.

Proč a jakým způsobem 5G umožní více „drah“ v síti?

Sítě 5G jsou schopny do stejné síťové infrastruktury pojmout více specializovaných „drah“. Namísto toho, aby tedy bylo budováno více specializovaných sítí pro různé technické účely, lze díky protokolu WSP vytvořit více virtuálních síti s využitím běžné síťové infrastruktury. Pak tedy zákazníkům lze nabídnout „síť jako službu“, kterou lze využít různými způsoby.

Bezdrátové připojení 4G samo o sobě přineslo tolik změn, že se mnozí mohou dohadovat, zda je vůbec možné způsobit další revoluci bezdrátových technologií ve smyslu chování zákazníků i nabourávání zažitého fungování tohoto odvětví, anebo zda změny budou jednoduše pokračovat dál na základě započatém 4G. Jinými slovy se tedy ptáme, zda budoucnost připojení zítřek na rozdíl ode dneška zase tolik nezmění, ale pouze jej o trochu zrychlí, anebo zda dá vzniknout nové éře kompetencí, umožní nové modely podnikání a znovu přetvoří konkurenční prostředí.

Komerční aplikace fungující díky 5G by tak mohly významným způsobem změnit fungování mnoha odvětví a navíc také přinést žádané výnosové toky telekomunikačním společnostem, které se snaží získat zpět prostředky investované do 4G sítí a jejichž vztah se zákazníky by mohl být ohrožen rizikem, že jej nahradí technologické platformy.

Výhody 5G

  • Rychlejší spojení pro spotřebitele
  • Cenově efektivnější platforma pro dopravce
  • Umožnění provozu mobilního hlasového a datového připojení
  • Digitální transformace napříč obory
  • Platforma pro end-to-end konektivitu v rámci internetu věcí
  • Nižší míra „zpoždění“, více drah v síti

Zajímá vás více? Projděte si prognózu Deloitte pro oblasti technologií, médií a telekomunikací pro rok 2019.

5G síť

Nadcházející akce

Semináře, webcasty, pracovní snídaně a další akce pořádané společností Deloitte.

    Zobrazit vícearrow-right