Deloitte živě 

Auditor Tomáš Podešva: Za 3 roky stejně rychlý posun v kariéře i v osobním životě

Před třemi lety pracoval Tomáš Podešva v Deloitte na pozici senior analyst, ve volných chvílích se věnoval šermu a psaní ekonomických článků a jako auditor se v rámci inventur často vydával na místa, na která se člověk běžně nedostane. O tom všem jsme si mohli přečíst v jeho tehdejším článku na blogu. Zajímalo nás, co se u něj od té doby změnilo. A zjistili jsme, že s trochou nadsázky prakticky všechno. Tedy až na audit, Deloitte a Ostravu. Pojďte s námi zjistit, jak se Tomášovi, dnes již senior konzultantovi, daří.

Tomáši, připomeň nám, jaká byla tvoje cesta do Deloitte?

V Deloitte jsem začínal před pěti lety jako intern. Tehdy jsem ještě studoval a na pracovním veletrhu jsem viděl stánek Deloitte, který mě oslovil. Pak jsem se podíval na webové stránky, které vypadaly zajímavě, a pročetl pár diskusí, kde jsem zjistil, že je to těžké a náročné, ale zároveň je možné dosáhnout rychlého postupu. Kupodivu mě zrovna tato výzva zaujala, a tak jsem sem šel. A musím říct, že se moje očekávání opravdu splnila – je to náročné, ale člověk tady může rychle růst.

Co ti audit dává a proč tě pořád baví?

Mě baví kombinace čísel a lidí, protože tým tady je skvělý. Všichni jsme poměrně mladí lidé, kteří rychle sbírají zkušenosti a jsou otevření. Vždycky tu mám někoho, kdo poradí a pomůže, když něco nevím. Zároveň mě baví čísla a analytika a v neposlední řadě pak jednání s klienty.

quote icon

Moje očekávání v Deloitte se opravdu splnila – je to náročné, ale člověk tady může rychle růst.

Proč by si podle tebe měli lidé na začátku kariéry vybrat právě práci v auditu?

Audit jim dá poměrně našlapanou kariérní cestu. Například mě audit lákal vyloženě proto, že jsem hledal práci, kde budu co nejdřív manažer. Neříkám, že to musí být nejrychlejší varianta ze všech, ale určitě tady tato možnost kariérního povýšení je, a když člověk maká a udrží krok, tu šanci má. Extrémně rychle se tady budou rozvíjet – ať už jde o technický či účetní rozvoj, práci s Excelem, s e-mailem nebo organizaci práce, projektový management a zvládání stresu. Rychle se také naučí komunikovat s lidmi, s klienty a vést meetingy. A co je rovněž pozitivní, pokud třeba budou někdy v budoucnu hledat práci jinde, s Deloitte v CV se jim bude skvělá pozice hledat snadněji. Takže podle mě je audit v Deloitte jako start po škole skvělá příležitost.

Pojďme si trošku zabilancovat. Jak ses kariérně posunul od našeho posledního článku a čemu se aktuálně nejvíc věnuješ?

V době vzniku zmíněného článku jsem byl v Deloitte rok a půl a pracoval jsem na pozici tzv. A2, tedy senior analyst, kam jsem se posunul přímo z role stážisty, přeskočil jsem tedy A1. Poté jsem se posunul na pozici konzultanta a po roce přišlo povýšení na senior konzultanta. Tím jsem teď dva roky, což je standard, a potenciálně to vypadá, že se blýská na povýšení na projektového manažera. Aktuálně jsem součástí ostravského týmu, který má celoročně na starosti audit pouze pro jednoho velkého klienta z oblasti energetiky. Je to specifická zakázka, která je časově i psychicky velice náročná, ale je to o to zajímavější, že tady mám stálý tým, a dokonce ani nemusím cestovat, což je trošku výjimka.

Takže ty už vlastně na inventury, o kterých jsi mluvil v předchozím článku, nejezdíš?

Ne, inventury už nedělám. Naposledy jsem byl ještě jako konzultant na jedné inventuře, která probíhala na silvestra – byla rychlá, byla ranní, tak jsem si řekl, že si půlden dám a pak budu mít volno. Ale jinak se inventury nechávají spíš nováčkům.

A co tvé koníčky – šerm, redaktořina… Máš na ně stále čas?

Upřímně řečeno, v osobní rovině přišlo hodně změn, takže bych tyto koníčky už nestíhal. Odstěhoval jsem se od rodičů, nejdříve do bytu a teď jsme s přítelkyní koupili dům a čekáme miminko. Navíc jsem se nově začal realizovat na zahrádce. Postavil jsem plot, záhony, skalky a teď si stavím kompost. A před dvěma a půl lety jsem adoptoval z útulku dvě starší dlouhosrsté kolie, tehdy jim bylo 6 a 8 let, a byly to původně pastevečtí psi.

Když jsme u toho vzpomínání, v době covidu se našim auditorům občas přihodilo, že museli provádět inventuru na dálku. Je to postup, který se uchytil a přenesl se i do dnešní doby?

Inventury na dálku byly opravdu jen covidový extrém. Ale naučili jsme se zvládat na dálku audit, když je to zapotřebí. Ovšem oproti konkurenci se v Deloitte více chodí za klienty a preferujeme s nimi osobní vztah. Náš „energetický“ tým dokonce sedí u klienta v budově, kde nám zařídili stálou místnost. Kolegyně si tam hned nanosily kytky a obrázky, což samozřejmě většinou u jiných klientů neexistuje.

Proč rozjet kariéru v auditu? A proč právě v Deloitte? Přečti si i další příběhy našich auditorů a zjisti, co je na jejich práci baví. Projdi si také naše inzeráty – možná hledáme právě tebe!

Kariéra v Deloitte Kariéra v auditu

Nadcházející akce

Semináře, webcasty, pracovní snídaně a další akce pořádané společností Deloitte.

    Zobrazit vícearrow-right