Právo  Deloitte živě 

Bankovní identita zvítězila v anketě Zákon roku 2020

Anketa Zákon roku 2020 již zná svého vítěze. Stal se jím zákon o bankovní identitě, který významným způsobem mění způsob identifikace v online prostředí. Na stupních vítězů stanula dále novela zákona o technických požadavcích na výrobky a zákon umožňující zpětné uplatnění daňové ztráty. Ve dvanáctém ročníku veřejné ankety, kterou pravidelně pořádá Deloitte Legal, hlasovaly stovky podnikatelů z nejrůznějších oborů.

Vítězný právní předpis ankety Zákon roku, tedy zákon o bankovní identitě (č. 49/2020 Sb.), vešel v účinnost se začátkem roku 2021 a je považován za důležitý krok v digitalizaci České republiky. BankID umožňuje totiž jednoduchým způsobem ověřovat identitu na dálku, díky čemuž mohou uživatelé snadno vyřídit celou řadu úkonů online bez nutnosti fyzicky navštívit danou organizaci. Toto elektronické řešení nachází uplatnění především v bankovnictví, do budoucna jej však bude možné využít i v rámci státních služeb.

„Bankovní identita má velký potenciál být dominantní identifikačním prostředkem právě proto, že ji občané používají dnes pro každodenní styk se svojí bankou. A těchto klientů jsou miliony,“ popisuje vítězný legislativní počin Zdeněk Zajíček, viceprezident Hospodářské komory ČR, která spolu s Českou advokátní komorou a Komorou daňových poradců ČR i letos převzala záštitu nad anketou Zákon roku. „Vidíme, že opět vyhrál zákon s velkým náskokem, pro který se vyslovilo přes 70 % všech hlasujících. To je jasný signál, že ani krize nejsou překážkou pro přípravy předpisů, které mohou výrazně zefektivnit a zlepšit podnikatelské prostředí,“ doplňuje Tomáš Babáček, advokát Deloitte Legal, předseda Nominační rady a projektový lídr Zákona roku.

Zákon roku a environmentální právo

Najít nejlepší právní předpis není jediným cílem Zákona roku – úkolem projektu je také podnítit diskuzi o důležitých legislativních tématech. Tím letošním je environmentální právo. Otázka ochrany životního prostředí se týká jednotlivců, společností i států, a proto Deloitte v rámci Zákona roku pořádá řadu webinářů, online workshopů a další eventů, které účastníkům představují témata jako udržitelné finance, cirkulární ekonomika či ekologická odpovědnost firem.

Na druhém místě v anketě skončila novela zákona o technických požadavcích na výrobky (č. 526/2020 Sb.), díky které je přístup k závazným technickým normám nyní zadarmo. Třetí příčku potom obsadil zákon, kterým se mění některé daňové zákony v souvislosti s výskytem koronaviru (č. 299/2020 Sb.). Na jeho základě mohou podnikatelé získat finanční prostředky prostřednictvím vrácení daně zaplacené v minulosti, a to za podmínky, že před pandemií dosahovali zisku, ale nyní jsou ve ztrátě.

Kompletní přehled nominovaných legislativních počinů, více informací o anketě Zákon roku a výsledky předcházejících ročníků najdete na stránkách projektu www.zakonroku.cz.

Nadcházející akce

Semináře, webcasty, pracovní snídaně a další akce pořádané společností Deloitte.

    Zobrazit vícearrow-right