Technologie 

Blindspot Solutions: nováček soutěže Deloitte Fast 50 vyvíjí umělou inteligenci. A je třetí ve střední Evropě

Svět je na prahu digitalizace a automatizace lidského intelektu, říká Ondřej Vaněk, spoluzakladatel Blindspot Solutions a současný CEO firmy, která se zaměřuje na vývoj umělé inteligence a strojového učení. A Blindspot zase na prahu vstupu mezi velké středoevropské hráče. Tempo růstu ve výši 4445 % firmě zajistilo třetí příčku v hlavním žebříčku Deloitte Technology Fast 50 a zařadilo ji mezi nejúspěšnější nováčky soutěže.

„Za naším raketovým růstem stojí několik faktorů. Umělá inteligence je nyní žhavé odvětví, což nám usnadňovalo rozvoj byznysu především v posledních letech. Nicméně myslím, že dalším hlavním faktorem je tým lidí, který projekty realizuje – vždy se snažíme dodat kvalitní řešení s reálnou přidanou hodnotou a na projekt alokovat ty nejlepší odborníky z oboru. V neposlední řade je nutné zmínit zdravou kulturu firmy, která umožňuje vstřebat takové množství byznysu a při tom udržitelně růst, a také partnerství s Adastrou, které přineslo nemálo růstových příležitostí,“ komentuje spoluzakladatel a CEO Blindspot Solutions Ondřej Vaněk úspěch společnosti v soutěži Deloitte Technology Fast 50 CE. A současně představuje další plány: „ Chceme dále doručovat řešení vysoké kvality, nadále působit globálně a nesoustředit se pouze na lokální trh. Určitě jsou pro nás zásadní trhy západní Evropy a USA. Chceme také více podpořit prodej řešení postavených na našich frameworcích, které umožní výrazně snížit cenu a zároveň zrychlit dodávku.“

Začalo to v roce 2013. Trh ale nebyl na umělou inteligenci připraven…

Původně mělo jít o produktový startup zaměřený na problematiku fyzického zabezpečení kritických infrastruktur, například na monitoring přístavů, jaderných elektráren či ropovodů. Proto název Blindspot Solutions, který symbolizuje právě ona „slepá místa“. Jenže segment kritických infrastruktur byl v roce 2013 konzervativní a na využívání strojového učení a optimalizace v procesech nebyl připraven. A tak bylo nakonec všechno trochu jinak…

„Regulace v tomto segmentu neumožňovaly přímočaře aplikovat autonomní metody monitorování a patrolingu,“ vzpomíná Ondřej Vaněk, a současně dodává, že myšlenky na vlastní společnost se ale vzdát nechtěli. „Nakonec jsme se vyprofilovali jako společnost poskytující služby v oblasti vývoje softwaru, aplikující metody strojového učení, optimalizace, detekce anomálií a umělé inteligence obecně.“

Pochopit ale naplno umělou inteligenci v kombinaci se strojovým učením může být pro spoustu klientů stále tak trochu oříšek. „Proto je důležité postupovat krok za krokem a navrhovat výsledná řešení tak, aby mohli co nejdříve validovat přidanou hodnotu a integrovat systém do stávajících procesů,“ vysvětluje Ondřej.

3 témata pro Ondřeje Vaňka, aneb když se řekne…

UMĚLÁ INTELIGENCE: Nemyslím si, že člověk potřebuje ke každodenním činnostem inteligenci umělou, na rozdíl od té přirozené. Přínos a současné riziko vnímám právě v aspektu zjednodušování života, které umělá inteligence přináší. Tento outsourcing inteligence může ale také dopadnout tak, že nám žádná inteligence v hlavě nezůstane. Proto firmám pomáháme navrhovat jejich nástroje tak, aby obsahovaly správnou míru automatizace a neodsunuly přitom stranou lidský element.

KYBERNETICKÁ BEZPEČNOST: Dnes hraje klíčovou roli pro bezproblémový chod byznysu, ale také států a kritických infrastruktur. Hlavním problémem, který budeme v této oblasti řešit, bude ten, jak se „prohrabat“ enormním množstvím dat, jež budou pocházet z heterogenních zdrojů – ze serverů, osobních počítačů, mobilů nebo IoT senzorů. Umělá inteligence nám umožní zorientovat se v moři informací a uchránit je před inteligentním útočníkem, který používá sofistikované metody.

NÁBOR TALENTŮ: Nábor a udržení talentů jsou v naší oblasti klíčové a konkurence je nemalá. Odborníky lákáme na zajímavé a různorodé projekty napříč odvětvími – používáme pokročilé technologie a metody, tudíž u nás člověk může udržovat své znalosti na vysoké úrovni. Formou placené stáže a flexibilních pracovních úvazků spolupracujeme s nadanými studenty. Působili jsme v akademickém prostředí a jsme přesvědčeni o tom, že správná kombinace VŠ vzdělání a praxe v oboru je pro ně velkou výhodou.

Deloitte Technology Fast 50

Nadcházející akce

Semináře, webcasty, pracovní snídaně a další akce pořádané společností Deloitte.

    Zobrazit vícearrow-right