Deloitte živě 

České ženy chtějí podnikat, jen hledají podporu, s níž by se nebály do toho jít

Letos v lednu odstartoval 2. ročník vzdělávacího programu Akademie pro začínající podnikatelky (AWE), který pomáhá ženám realizovat jejich vlastní podnikatelský záměr nebo jejich stávající byznys posunout na vyšší úroveň. Projekt v Česku organizuje Business & Professional Women CR s podporou Velvyslanectví USA v ČR a společnosti Deloitte. O Akademii a o tom, proč jsou podobné projekty důležité, jsme si povídali s Michaelou Stachovou, koordinátorkou AWE.

Proč je potřeba ženy v podnikání podporovat?

Jsem přesvědčená, že muži a ženy nemají stejné podmínky a příležitosti. Genderové stereotypy jsou v nás stále hluboko zakořeněné a ovlivňují pracovní kariéru žen. Často se skloňují rozdíly v odměňování žen a mužů, na rodičovskou dovolenou chodí necelá 2 % mužů, žena je vnímána jako pečovatelka nejen o děti, ale také o stárnoucí příbuzné apod. To ovlivňuje příležitosti, které ženy dostávají, a hlavně jejich možnost tyto příležitosti využít. Jako druhý důvod vidím sebevědomí. Sama na sobě pozoruji, že mi během rodičovské dovolené sebevědomí celkem rychle kleslo. Pustit se ale do podnikání bez sebevědomí nejde. Proto si myslím, že jsou podobné projekty velmi potřebné. Jednak dají ženám příležitost, jednak jim pomůžou posílit sebevědomí.

Jakým překážkám tedy v současné době nejčastěji začínající podnikatelky čelí?

Rozhodně si nemyslím, že žijeme v zemi, kde by někdo ženy podnikatelky cíleně diskriminoval a že by si nemohly založit živnost. To jistě ne. Nicméně to ještě neznamená, že podmínky jsou pro muže a ženy stejné. Upřímně věřím tomu, že ženy musejí zvažovat během celé své pracovní kariéry více proměnných a stojí před více rozhodnutími než muži. Jak už jsem zmínila, stále to jsou převážně ženy, na kterých leží péče o děti a domácnost. A v době zavřených škol během pandemie se to ukázalo velmi jasně. Když toho máte na bedrech tolik, dokážete si představit, že začnete podnikat, když navíc věříte, že podnikání musíte věnovat celý svůj volný čas?

Můžeme si blíže představit projekt Akademie pro začínající podnikatelky? Jak konkrétně podnikatelkám pomáhá a kdo se může přihlásit?

Studium probíhá online, aby bylo přístupné ženám z různých koutů České republiky. Přihlásit se může každá žena, která má buď nápad na podnikání, nebo už rozjetý byznys, ne však starší než 3 roky. Právě tahle skupina žen může z Akademie nejvíc profitovat. Účastnice se přihlásí do programu DreamBuilder, vyvinutého Arizonskou státní univerzitou, a zde pak procházejí 13 vzdělávacími lekcemi v angličtině, které jim představují všechny základní aspekty podnikání, jako je plánování, financování, marketing či prodej. Postupně si také tvoří vlastní byznys plán. Po prostudování příslušné lekce se studentky každý týden setkávají s našimi facilitátorkami, průvodkyněmi programem, které jim pomáhají teorii uchopit praktičtěji a využít ji ve vlastních projektech. Studium doplňujeme dalšími workshopy na témata, která studentky zajímají, mentoringem a osobními setkáními. V rámci studia také trénujeme pitch prezentace pro investory, a kdo chce, může se zapojit do soutěže o nejlepší projekt. Ten je pak odměněn částkou 50 000 Kč, které může vítězka investovat do svého podnikání.

quote icon

Program bych doporučila hlavně ženám, které mají zajímavý byznysový nápad nebo jsou úplně na začátku podnikání, ale chybí jim zkušenosti, know-how a podpora.

author name Michaela Stachová, koordinátorka, AWE

Podle jakých kritérií porota účastnice do Akademie vybírá? A kdo porotu tvoří?

Nejpodstatnější kritérium je kvalita podnikatelského nápadu, jeho škálovatelnost a udržitelnost. Dál jsme se snažili dávat přednost IT projektům. Dívali jsme se i na to, odkud ženy jsou, abychom nevybírali jen projekty z Prahy, ale také z regionů. Porotu tvořili zástupci organizace Business and Professional Women CR, která Akademii organizuje, a také zástupci partnerů, kterými jsou Velvyslanectví USA v ČR a Deloitte Česká republika.

V jakých oblastech ženy, které se do akademie hlásí, nejčastěji podnikají?

Máme takové tři hlavní oblasti. První jsou rukodělné projekty, kdy má žena nějaký koníček, který se rozhodne přetavit v byznys, jenž ji může uživit. Druhá velká skupina se týká služeb pro maminky s dětmi, což vychází z toho, že i mezi našimi studentkami je hodně maminek na rodičovské dovolené. Jako třetí největší skupinu bych viděla fashion a design projekty. Dále máme velmi různorodé nápady: např. glamping, tetovací studio, vinařství, organizace svateb, různá technologická řešení apod.

V čem se program liší od jiných podobně zaměřených projektů?

Jako unikátní na naší Akademii vnímám její komplexnost a zároveň flexibilitu. Nejedná se „jen“ o soubor workshopů. Je to program, který má jasný začátek i průběh a který krok za krokem směřuje k velmi hmatatelnému cíli – velmi detailně zpracovanému byznys plánu. Zároveň odráží přání studentek a díky doplňkovým workshopům ho můžeme přizpůsobit na míru konkrétní skupině žen. Věřím, že po skončení Akademie mají ženy všechny prostředky pro to, aby se do podnikání pustily naplno.

quote icon

Na konci by měly mít účastnice představu, co podnikání obnáší, a měly by mít jasno v tom, kde jsou jejich silné stránky, kde naopak potřebují ještě další vzdělání a jak s podnikáním začít.

Do jaké míry se v projektu odráží fakt, že jde o mezinárodní program?

Program DreamBuilder studují ženy ve více než 80 zemích světa. Na jednu stranu to znamená, že některé kulturně podmíněné věci se mohou lišit od zvyklostí u nás, ale na druhou stranu je to výhoda, protože díky podpoře Velvyslanectví USA umíme propojit naše studentky a absolventky s účastnicemi z dalších zemí a dát tak studiu další rozměr.

Máte od absolventek ohlasy, v čem jim akademie pomohla nejvíc a co bylo to nejdůležitější, co se naučily?

Ano, většina se shoduje na tom, že jim studium přineslo řád a strukturu. Začaly plánovat, přemýšlet o hodnotě své práce a získaly větší sebejistotu a kontrolu nad celým procesem. Také oceňují komunitu ostatních studentek, se kterými mohou řešit výzvy, před kterými stojí, a nepřipadají si tak osamoceně. Naším cílem je totiž vytvořit komunitu žen, které se budou podporovat a motivovat vzájemně, budou sdílet své úspěchy i neúspěchy a budou tak inspirovat i ostatní a dodávat jim odvahu.

Aktuálně probíhá druhý ročník, jak hodnotíte ten první? Čím si vysvětlujete tak výrazný zájem ze strany českých žen, které se do programu zapojily? A došlo letos na základě loňských zkušeností k nějakým změnám?

První ročník byl ohromně úspěšný. Dokonce je mezinárodně hodnocen jako jeden z nejúspěšnějších. Jsme za to moc rády, protože i pro nás to byla velká škola. Jednoznačně se ale ukázalo, že je podobný projekt potřeba, a proto jsme rády, že do toho letos jdeme znovu, dokonce s novým partnerem Deloitte po našem boku.

Zájem si vysvětlujeme tak, že české ženy chtějí podnikat, jen hledají podporu, se kterou by se nebály do toho jít. A pro nás je velkou ctí, že jim v tom můžeme pomoct. Letošní ročník bude velmi podobný tomu prvnímu, budeme se ale snažit zapojit i komunitu absolventek a také dáme větší důraz na trénink prezentačních dovedností.

Co očekáváte od propojení s Deloitte?

Za partnerství s Deloitte jsme moc vděčné. Přináší nám další novou zkušenost a možnosti pro naše studentky. Deloitte vnímáme jako symbol profesionality a sebevědomí – a právě tyto vlastnosti bychom si přály spojit také s Akademií.

Co je Academy for Women Entrepreneurs?

Projekt Akademie pro začínající podnikatelky (Academy for Women Entrepreneurs – AWE) spustila v roce 2019 americká vláda. Program byl vyvinut s cílem podpořit ženy po celém světě, aby naplnily svůj ekonomický potenciál, a vytvářet podmínky pro zvýšení stability, bezpečnosti a prosperity pro všechny. V roce 2021 program AWE absolvovalo 70 tisíc žen ve více než 75 zemích světa.

Nadcházející akce

Semináře, webcasty, pracovní snídaně a další akce pořádané společností Deloitte.

    Zobrazit vícearrow-right