Deloitte živě 

Deloitte pomáhá České asociaci pro vzácná onemocnění se zpracováním účetnictví a mezd

Pomoc druhým má smysl, a proto se i my v Deloitte věnujeme nejrůznějším dobročinným projektům. Jedním z nich je i spolupráce s Českou asociací pro vzácná onemocnění (ČAVO). Této neziskové organizaci poskytujeme bezúplatně služby zejména z oblasti účetnictví, které si nemá kapacitu obstarat sama. Víte, jaké jsou odlišnosti ve způsobech účtování u neziskovek oproti běžným podnikům? Nebo že existují speciální předpisy, které účetnictví takových organizací přímo upravují? Na tyto a další otázky jsme ptali našeho týmu pro outsourcing podnikových procesů.

Pacientů, kteří trpí neobvyklými chorobami, jsou v Česku desítky tisíc. A právě pro tyto lidi je zde ČAVO, se kterou společnost Deloitte spolupracuje již notnou řádku let. V Deloitte poskytujeme pro ČAVO vedle zmíněného účetnictví služby také z oblastí daní a zpracovávání mezd, a to pro bono. Lucie Stančíková z týmu pro outsourcing podnikových procesů, která se spolu s dalšími svými kolegy z Deloitte této spolupráci dlouhodobě věnuje, popisuje, co všechno taková práce pro neziskovou organizaci obnáší.

Lucko, čemu se váš tým věnuje a jak s ČAVO spolupracujete?

Náš tým pro outsourcing podnikových procesů poskytuje účetní, daňové a mzdové služby. Jsme rozdělení na dvě části. Jedna se specializuje na mzdové služby, její hlavní činností je tedy počítání mezd. Tuto službu zajišťujeme i pro ČAVO, protože oni sami nemají pro tyto účely dostatek pracovníků. A potom je tu druhá část, která poskytuje účetní a daňové poradenství. S jejich pomocí vedeme pro ČAVO účetnictví, sestavujeme ročně účetní závěrku nebo zpracováváme veškeré podklady pro získávání grantů a dotací. Dohromady těmto činnostem věnuje svůj čas asi 5 nebo 6 kolegů.

Co jsou to vzácná onemocnění?

Sticklerův syndrom, Pompeho nemoc či vestibulární schwannom. Že jste o těchto nemocech doposud neslyšeli? Jedná se totiž o vzácná onemocnění, kterých celosvětově známe přibližně 8 000. Podle oficiální definice postihují tato onemocnění méně než 5 osob z každých 10 000 jedinců. Více informací a konkrétní seznam onemocnění najdete v mezinárodní internetové databázi Orphan.net, o životních příbězích pacientů si můžete přečíst na stránkách Vzácní.cz.

A co zmíněné daňové poradenství?

ČAVO coby nezisková organizace nepřipravuje žádná daňová přiznání, ze svého statutu není totiž povinna. Nicméně s daněmi také pomůžeme, je-li to potřeba. Nedávno jsme například řešili otázku faktur, které neziskové organizace nemohou vystavovat. Pokud by ji taková organizace vydala, oznámila by tím určitý výnos, čímž by porušila svůj neziskový charakter a musela by potom daňové přiznání podat.

Den vzácných onemocnění

Poslední únorový den je speciálním dnem v roce nejen pro svou přestupnost, ale také proto, že na něj připadá Světový den vzácných onemocnění. Každoročně si v tuto dobu lidé po celém světě připomínají, že existují i neobvyklé choroby, se kterými se sice většina z nás nikdy nesetká, ale pro mnoho lidí jsou každodenní realitou. ČAVO při této příležitosti organizuje řadu aktivit, prostřednictvím kterých zvyšuje povědomí o takto nemocných lidech. Chcete se zúčastnit i vy? Potom nezapomeňte sledovat webové stránky organizace.

Čím je spolupráce s ČAVO coby neziskovou organizací specifická?

Z profesního, účetního hlediska je to oproti klasickým klientům velmi odlišné, neziskovky jsou v této oblasti dokonce upraveny zvláštním předpisem. Účetnictví, resp. některé způsoby účtování jsou u společností, které podnikají za účelem zisku, vedeny jinou cestou. Specifická je u neziskovek například práce s dary, ze kterých tyto společnosti „žijí“ a které přijímají ve velkém, což se u klasických podnikatelských subjektů neděje. Začít spolupracovat s ČAVO pro náš tým proto znamenalo nastudovat si mnoho nových věcí.

Mluvíš o profesním hledisku, co ale osobní dojmy? Jaké je takové jednání s neziskovou organizací oproti běžným klientům?

Z osobního hlediska je ČAVO specifická především svým zápalem pro věc. Lidé, kteří v ní pracují, to dělají ve svém volném čase, je na nich vidět to upřímné odhodlání a nadšení, což je velmi sympatické a dává to celé spolupráci skvělou atmosféru.

Tři otázky pro ČAVO

Čím vás oslovila společnost Deloitte?

V roce 2012, na samém počátku naši existence jsme hledali různé možnosti a kontakty na někoho či nějakou společnost, která by se mohla věnovat našemu účetnictví pro bono. Přes osobní kontakty nám tehdy byla doporučena firma Deloitte. Vše se podařilo sjednat a my jsme velmi rádi, že nás dodnes podporuje a pomáhá nám takto významná společnost.

Jak spolupráci hodnotíte?

My jsme za tuto podporu opravdu velmi vděčni, poskytuje nám ujištění, že naše účetnictví je vedeno řádně, podle požadovaných pravidel a my se můžeme věnovat plnění našeho poslání. Čas, který nám Deloitte ušetří, věnujeme péči o vzácné pacienty. Na jejich zlepšování kvality života nám velmi záleží. Spolupráce s kolegy z Deloitte je velmi příjemná a vstřícná, jsou velmi trpěliví. Naši spolupracovníci nabírají zkušenosti za pochodu, občas proto například něco nevíme či neznáme, ale s pomocí kolegů z Deloitte vždy vše zdárně vyřešíme.

Co chystáte do budoucna?

V létě jsme připravili naši novou strategii a máme mnoho cílů a nových projektů. Naprosto si uvědomujeme nutnost profesionalizace ČAVO, proto nyní hledáme fundraisera a projektového manažera, který nám bude pomáhat realizovat naše velké plány. Rok 2020 je rokem přestupným, a proto je i Den vzácných onemocnění, který se vždy slaví poslední únorový den, pro nás významný. Připravujeme k tomuto Dni mnoho akcí, které budou propojeny s kampaní na mezinárodní úrovni.

Chcete se o České asociaci pro vzácná onemocnění dozvědět více? Chcete pacienty s neobvyklými onemocněními podpořit i vy? Potom neváhejte a podívejte se na webové stránky asociace, kde zjistíte, jak konkrétně můžete pomoct.

Účetní závěrka

Nadcházející akce

Semináře, webcasty, pracovní snídaně a další akce pořádané společností Deloitte.

    Zobrazit vícearrow-right