Deloitte živě 

Deloitte znovu na Colours of Ostrava: Ze starověku do budoucnosti aneb jak se (ne)ztratit v big data

Colours of Ostrava nejsou jen o hudbě, jakmile se do nich zapojí Deloitte, můžete si být jisti, že vás čeká smršť odborné diskuze a workshopy. První z nich se v režii týmu Deloitte Audit Innovations zaměřil na big data. A i vy teď máte možnost zjistit, jakou roli hrají v lidském životě, kolik existuje na světě uložených dat nebo jak s nimi člověk pracoval před tisícovkami let. A na nějakou tu zábavu nakonec taky dojde...

Další ročník ostravského hudebního festivalu je za námi, připomeňte si, jak probíhalo působení Deloitte na Colours of Ostravapodívejte se na video.

Big data jsou neodmyslitelnou součástí historie lidstva, v různých etapách je však člověk nazýval a vnímal jinak. První z našich workshopů na MeltingPotu na Colours se zaměřil právě na ně. Podle Martina Smetany, manažera z auditního oddělení Deloitte, je v současnosti na světě uloženo neuvěřitelných 40 zetabajtů dat a s každou další vteřinou jejich objem roste. „Pokud mě nyní natáčíte na Full HD, pak jen tím, že tu budu pětačtyřicet minut mluvit, vzniknou další 2 GB dat,“ uvedl jako příklad.

A jaké jsou kromě enormního množství další současné charakteristické znaky big data?

  • Dostupnost: K datům máme přístup kdekoli a kdykoli.
  • Rozmanitost: Data můžeme získat z různých zdrojů, v různé podobě a s různou strukturou.
  • Variabilita: Dat je nejen hodně, ale jsou také různá, z různých odvětví a o různých věcech.
  • Důvěryhodnost: Obecně je kvalita dostupných dat diskutabilní, obecně ale platí, že čím více jich je, tím je díky větší možnosti vzájemného ověřování jejich důvěryhodnost vyšší.
  • Hodnota: Data musíme být sami schopni patřičně analyzovat a „vstřebat“, abychom z nich byli schopni získat nějakou přidanou hodnotu nebo zisk pro naše byznysové záměry.

Audit a budoucnost big data: první auditoři už v antice!

Podobně jako samotná big data, i audit, který s nimi pracuje, ušel za dobu své existence dlouho cestu. První auditoři byli totiž potřeba už například v antickém Římě, tedy přibližně 500 př. n. l., a požadavky na ně kladené se od současných samozřejmě zásadně lišily – zatímco dříve stačilo být gramotný a hlavním médiem byla hliněná tabulka, dnes musí mít auditor pokročilé počítačové dovednosti a být schopen se orientovat v prakticky nekonečném množství dat. „Úkol auditorů byl ale i napříč historií stejný – analyzovat, kontrolovat, ověřovat a především interpretovat data takovým způsobem, aby z nich bylo možné získat patřičnou informaci nebo hodnotu,“ připomněl Martin.

A jaká je budoucnost oboru? Technologie doposud nenarazily na svůj vývojový strop a průlomové novinky přichází rychle v řádu let. Čím si však můžeme být bezpečně jistí, je automatizace. „Procesy zpracovávání big data budou stále rychlejší a samostatnější, budou schopny zpracovávat stále větší množství dat a informace takto získané najdou využití v široké škále dalších oborů,“ uzavřel Martin.

Letem světem dějepisem: Od jeskynních maleb ke smartphonům

Pokud by po vás někdo chtěl definici pro big data, co byste mu odpověděli? Pod tímto pojmem se rozumí enormní objemy dat, které je obtížné zpracovat v rozumném čase tradičními databázovými metodami. Historie datové analytiky začala v roce 18 000 př. n. l., což je období, ze kterého pochází kost z Ishanga. Jednalo se o podlouhlou kost s několika vroubky na různých místech, o nichž se odborníci domnívají, že se jedná o první uložená data. Následovala dlouhá řada významných průlomů, od vybudování Alexandrijské knihovny (300 př. n. l.) přes první statistickou datovou analýzu (1663) po vynález iPhonu (2007). Do roku 2020 bude každý z nás generovat každou vteřinu 1,7 megabajtu dat. To je významný posun od vroubků na kosti, že?

3 zajímavosti o big data z běžného života aneb věděli jste, že…

…na sociálních sítích strávíme 33 % svého času?

…50 miliard smart zařízení (telefonů, počítačů, hodinek, lednic atd.) bude do roku 2020 ukládat, analyzovat a sdílet naše data?

…90 % veškerých uložených dat na Zemi bylo vytvořeno za poslední dva roky?

Během našeho loňského premiérového ročníku se na našem stánku vystřídalo skvělých 10 000 lidí. A to na něm zdaleka neprobíhalo tolik aktivit jako letos. Tentokrát se účastníci festivalu mohli dozvědět ještě více sami o sobě i o nás: díky aplikaci Future Jobs mohli zjistit, jestli by byli lepší jako vývojáři materiálů pro 3D tiskárny nebo designéři kyborgů, a díky našim odborníkům se dozvěděli, co všechno v Deloittu děláme. A aby toho nebylo málo, připravili jsme pro ně také tetování, malování rukama i soutěž na Instagramu.

Chcete vědět, co dalšího jsme si pro vás na Colours of Ostrava 2019 připravili? Podívejte se na přehled workshopů a seminářů, na kterých se s námi můžete setkat.

A co dalšího se děje na Colours?

Na Colours nikdy není chvíle klidu. Ani pro nás, ani pro účastníky našich přednášek. Tam jejich den totiž vždy teprve začíná. A kam se od nás potom rozutekli? Poslechli si rozhovor se šéfkuchařem Přemkem Forejtem, zašli si zazpívat s Davidem Stypkou a Bandjeez na hlavní stage nebo se šli uklidnit workshopem hraní na flétny s chilským hudebníkem Devakantem. K večeru nás tu pak čekala velká debata Johna Perkinse a Manari Ushigua o životním prostředí a šamanismu. A hudební highlight čtvrtečního večera – Rag’n’Bone Man.

Colours of Ostrava Automatizace

Nadcházející akce

Semináře, webcasty, pracovní snídaně a další akce pořádané společností Deloitte.

    Zobrazit vícearrow-right