Technologie  Deloitte živě 

F. Schwab: Rychlá adaptace bude předpokladem pro přežití na bankovním trhu

Získat půjčku býval často běh na dlouhou trať. Dnes už to tak být nemusí. To dokazuje příběh německého fotbalového klubu, který díky crowdinvestingu získal půjčku v hodnotě jednoho milionu eur během devíti minut v sobotu odpoledne. I to je podle Franka Schwaba jedna z podob bankovnictví budoucnosti, kterou představil na pražském summitu Singularity University. Jaké jsou další trendy tohoto průmyslu? A blíží se zánik tradičních bank?

Definice bankovnictví i samotné fungování bank se brzy nenávratně změní. Ve hře se objevují nové technologie, které může odvětví využít a řada společností na nich již staví svůj byznys. Právě rychlá adaptace bude jedním ze základních předpokladů pro přežití na trhu, a to zejména pro tradiční banky. Jejich pozici už dnes ohrožuje na 10 000 FinTech startupů z celého světa, které jsou v mnohém flexibilnější, rychlejší a uživatelsky přívětivější.

Budoucnost patří novým formám bankovních služeb, jednou z nich crowdinvesting, kdy vám společnost zprostředkuje půjčku, která nebude od banky ani jednotlivce, ale od skupiny lidí,“ uvedl Frank Schwab, který se zabývá vytvářením bankovní strategie německé společnosti Fidor. Mezi další trendy zařadil také „peer to peer“ půjčky, které mezi jednotlivými zákazníky zprostředkovává právě Fidor, přičemž rozhodující je transparentnost celého procesu. „Technologií zítřka je bezpochyby blockchain, se kterým je dnes spojeno už 1 200 kryptoměn,“ dodal Frank na Singularity Summitu.

quote icon

Kryptoměny a technologie blockchain nikam v blízké budoucnosti nezmizí. Jedním z důkazů jsou obrovské investice, které do této oblasti směřují. Kryptoměny navíc objevují stále nové a nové platformy pro svou působnost.

Nové služby staví na moderních technologiích, které zákazníkům nabízí pohodlnější služby v mnoha ohledech. „Vidíme už první banky, které jsou postavené pouze na mobilním bankovnictví. Můžete si u nich otevřít svůj účet z pohodlí domova, do banky vůbec chodit nemusíte,“ zmínil Frank, který je přesvědčen, že IT definuje bankovnictví.

Jaké technologie mění sektor bankovnictví?

  • Blockchain
  • Umělá inteligence (AI)
  • Mobilní telefony
  • Cloud
  • Rozhraní pro programování aplikací (API)
SU Kryptoměna Blockchain Singularity University

Nadcházející akce

Semináře, webcasty, pracovní snídaně a další akce pořádané společností Deloitte.

    Zobrazit vícearrow-right