Deloitte živě 

Filip Mikel: V auditu se člověk naučí za dva roky to, co jinde za pět let

Vhled do fungování firem z nejrůznějších odvětví, práce s technologiemi, zlepšení komunikačních a prezentačních dovedností, vedení meetingů s klienty – to je jen stručný výčet dovedností, které člověk získá v auditním oddělení Deloitte. Proč se vyplatí zakleknout při rozjezdu kariéry do startovacích bloků právě v auditu? O tom jsme si povídali s Filipem Mikelem, ředitelem v oddělení Audit & Assurance Deloitte.

Hledáme nové parťáky do auditního týmu!

Chceš si vyzkoušet práci v auditu? Projdi si pozice, které máme právě otevřené, a ozvi se nám. Rádi se s tebou sejdeme!

Filipe, co člověku na začátku kariéry přinese práce v auditu?

Díky tomu, že je to dynamické prostředí a že zde člověk pozná tolik firem, získává auditor na startu kariéry velmi rychle rozhled a zkušenosti, které by v jedné firmě nabíral řadu let. Řekl bych, že to je nejrychlejší škola. Člověk se velmi rychle naučí vše, co bude pro svou práci auditora potřebovat: auditní postupy, práci s technologiemi a dalšími důležitými nástroji, ale i komunikaci s klienty a kolegy.

Co všechno se tedy ve vašem týmu naučí začínající auditor?

Naučí se všechno, co potřebuje moderní auditor v dnešní době znát. Jsou to standardní nástroje z řady Microsoft Office – Excel, Power BI a další pokročilé nástroje pro analýzu dat interně vyvinuté v rámci sítě Deloitte. Osvojí si auditní metodologii a různé varianty řešení, protože je to skutečně různorodá práce a u různých společností se používají jiná řešení. Naučí se také komunikovat s klientem, ale i v rámci týmu. Pochopí fungování týmu a rozdělování zodpovědnosti. Je to zkrátka velká příležitost na startu kariéry, ať už by ta další kariéra byla v Deloitte, nebo někde jinde.

Co na auditu nejvíc baví tebe?

Svoboda, kterou po velmi krátkém čase člověk získá. Pokud jsou lidé schopní odvádět práci, kterou mají, a je na ně spolehnutí, dostanou v Deloitte důvěru. Jsou pak schopni se sami realizovat a nikdo nemá šéfa, který by mu nařizoval, odkud a kdy má práci dělat. Dále mě baví, že audit jako takový je velmi kreativní činnost, i když se to na první pohled nemusí zdát. Úkolem auditora je porozumět společnosti, kterou audituje, a v auditním spisu odvyprávět příběh, co se v dané společnosti v aktuálním roce stalo a jaká budoucnost společnost čeká minimálně v následujících dvanácti měsících. Takže je to kombinace svobody a kreativity. Zkrátka v auditu se člověk nikdy nenudí a každý den se učí nové věci.

Proč odstartovat kariéru jako auditor v Deloitte?

  • Nejrychlejší škola. Jako auditor se naučíš velmi rychle vše, co budeš pro svou práci potřebovat, od metodologie přes práci s technologiemi až po komunikaci s klienty i s týmem. Pro kariéru v oblasti financí, účetnictví a daní je audit ideální odrazový můstek.
  • Velký tým je výhoda. Budeš mít možnost poznat spoustu zajímavých lidí, kteří ti můžou předat své zkušenosti a kdykoliv ti pomoct, pokud si s něčím nebudeš vědět rady.
  • Poznáš firmy z nejrůznějších oborů. Zakázky v auditu jsou opravdu různorodé, a ty tak budeš mít možnost poznat firemní procesy a prostředí ve firmách z různých odvětví, díky čemuž získáš cenný vhled do jejich fungování.
  • Vytvoříš si síť kontaktů. Budeš se setkávat se zajímavými lidmi, často na vysokých pozicích, a můžeš získat důležité kontakty.
  • Podíváš se na zajímavá místa. Díky inventurám se podíváš tam, kam se člověk běžně nedostane, například na operační sál, do zbrojařské firmy nebo do společnosti uchovávající biologický materiál chovných býků. O zajímavých inventurách si ostatně můžeš přečíst v sérii našich článků – ať víš, do čeho jdeš.
  • Můžeš využívat home office. Práce z domova je u nás samozřejmost, stejně jako flexibilní pracovní doba.
  • Přátelská atmosféra. Všichni si tykáme – od prvního dne. Jezdíme na teambuildingy, občas si jdeme sednout na skleničku.
Kariéra v auditu

Nadcházející akce

Semináře, webcasty, pracovní snídaně a další akce pořádané společností Deloitte.

    Zobrazit vícearrow-right