COVID-19  Deloitte živě 

HDP v 1. čtvrtletí 2020: Začátek pandemické recese

Stačily dva týdny karantény v druhé polovině března a ekonomika se po 23 čtvrtletích nepřetržitého růstu ocitla v recesi. Hrubý domácí produkt se v 1. čtvrtletí letošního roku snížil o 3,6 procenta ve srovnání s předchozím čtvrtletím, respektive o 2,2 procenta v meziročním srovnání. Jaké asi bude 2. čtvrtletí, kdy nouzový režim trval podstatně déle?

Podle očekávání se propadly všechny složky poptávky s výjimkou vládní spotřeby. Vývoz ochromil propad poptávky v zahraničí, spotřebu domácností zastavila zavřená nákupní centra, firmy odkládají investice.

Pro vývoj ekonomiky v letošním roce bude klíčové 2. čtvrtletí. Polovinu tohoto čtvrtletí byla ekonomika silně ochromena preventivními opatřeními před šířením koronaviru. Kriticky byla zasažena zhruba čtvrtina ekonomiky a s výrazným poklesem tržeb se potýká řada dalších odvětví. V polovině května se život ekonomiky začíná zvolna probouzet, ale návrat do starých kolejí to ještě dlouho nebude. Zásadním momentem pro nás bude vývoj v zahraničí, zejména v Německu a dalších zemích eurozóny. Snad mimořádná fiskální opatření v těchto zemích ztlumí recesi. Na domácí hospodářskou politiku bohužel příliš spoléhat nemůžeme.

Za celý letošní rok stále předpokládáme propad HDP o 10 procent. Velkou část těchto ztrát snad dokáže vynahradit rok příští.

COVID-19 Koronavirus Komentáře Davida Marka

Nadcházející akce

Semináře, webcasty, pracovní snídaně a další akce pořádané společností Deloitte.

    Zobrazit vícearrow-right