Deloitte živě 

HDP v 1. čtvrtletí 2024: Opatrné oživení

Dorazilo jaro. Ekonomické jaro. Hospodářství zvolna ožívá. HDP se v 1. čtvrtletí zvýšil o 0,5 % ve srovnání s předchozím čtvrtletím, meziročně výkon ekonomiky stoupl o 0,4 %. V porovnání s negativními výsledky v loňském roce jde jistě o dobrou zprávu, nicméně při pohledu z většího odstupu je růst ekonomiky stále velmi nízký. Navíc i přes pozitivní výsledky v úvodu roku je HDP stále o 0,5 % pod vrcholem, kterého dosáhl na konci roku 2019.

Za oživením růstu HDP najdeme zejména domácí poptávku. Spotřební výdaje domácností předchozí dva roky klesaly pod tíhou velmi vysoké inflace. Její odeznění dává prostor k opětovnému růstu spotřeby. Přispěly také firmy zvýšenou investiční aktivitou. Úrokové sazby jsou stále ještě poměrně vysoko, nicméně předchozí zvýšení ziskových marží pomohlo vytvořit vlastní kapitál k investování. S oživením spotřeby a investic ovšem přichází také růst dovozu. Zahraniční poptávka navíc není v ideální kondici, zejména německá ekonomika je zklamáním. Obojí se samozřejmě promítá do příspěvku zahraničního obchodu k růstu HDP.

Česko prošlo v předchozích třech letech třemi silnými negativními šoky: pandemií, narušením dodavatelských řetězců a energetickou krizí. Začátek letošního roku je o poznání klidnější a po odeznění inflace se ekonomika opět nadechuje k růstu. Nicméně nepřehlédnutelnou brzdou jsou potíže našeho obchodního partnera, německá ekonomika se trápí a bez jejího růstu jsou možnosti české ekonomiky omezené. Na seznamu rizik nadále zůstávají geopolitické faktory, válka na Ukrajině pokračuje, situace na Blízkém východě je napjatá, Suezským průplavem a Rudým mořem jezdí méně než polovina obvyklého počtu nákladních lodí. Za této situace bude růst HDP v letošním roce mezi jedním a dvěma procenty úspěchem.

Makroekonomické novinky HDP Komentáře Davida Marka

Nadcházející akce

Semináře, webcasty, pracovní snídaně a další akce pořádané společností Deloitte.

    Zobrazit vícearrow-right