Nemovitosti 

Ikona stavebnictví: Marina Bay Sands v Singapuru

Marina Bay Sands je víceúčelový komplex budov v Singapuru, který se skládá z hotelu s 2560 pokoji, kongresového centra, obchodního centra, dvou divadel, několika restaurací, muzea a kasina. Hlavní dominantou jsou tři 195 metrů vysoké věže vedle sebe spojené terasou ve tvaru lodě v délce 340 metrů. Celková stavba vyšla na 5,7 miliard dolarů a ve své době se tak stala nejdražší budovou na světě. Za návrhem stavby stojí mezinárodně uznávaný, původem izraelský architekt Moshe Safdie, který se podepsal mimo jiné na budově knihovny v americkém Salt Lake City a muzeu holocaustu Yad Vashem v Izraeli.

Hlavním cílem architekta Moshe Safdie bylo vytvořit veřejné místo k setkání s odkazem na singapurskou kulturu, klima a moderní život. Safdie se nechal inspirovat antickými městy, které byly organizovány kolem důležitých dopravních cest. Marina Bay Sands byla proto zkonstruována u dvou hlavních silničních os města, které protínají tuto čtvrť. Tam, kde by se mnozí architekti rozhodli vytvořit jeden objekt, Moshe Safdie úspěšně integroval několik stavebních typologií. Vytvořil tak urbanistickou strukturu, v níž hotelový komplex nabízí rozmanité možnosti v oblasti bydlení, nakupování, gastronomie a zábavy. Na jednom místě tedy současně vzniklo několik budov, přičemž každá z nich plní jinou společenskou funkci.

Tento rozsáhlý víceúčelový komplex byl již od počátku koncipován tak, aby plnil hospodářské a turistické cíle singapurské vlády. Investorem stavby se stala americká společnost Las Vegas Sands, která působí v hazardním a hotelovém průmyslu. Již v průběhu výstavby měla však značné problémy s financováním. Původní termín oficiálního otevření byl naplánován na rok 2009, ale díky vypuknutí globální finanční krize a zvyšujícím se nákladům došlo ke zpoždění. Slavnostní ceremoniál zahájení provozu hotelového resortu se proto uskutečnil až 23. a 24. června 2010; v případě kasina pak o čtyři dny později.

Komplex se nachází na nábřeží v blízkosti městského centra a vytváří pomyslnou vstupní bránu do Singapuru. Je postavena na ploše téměř 16 hektarů, přičemž celková plocha všech budov je 845 000 m2.

Marina Bay Sands v číslech

Výška budovy: 195 metrů je výška budovy
Délka terasy ve tvaru lodě: 340 metrů
Počet hotelových pokojů: 2560
Počet podlaží: 57
Celkové náklady stavby včetně pozemku: 5,7 miliard dolarů

Nejzajímavějším objektem jsou bezesporu tři výškové 55 patrové budovy, ve kterých se nachází luxusní pětihvězdičkový hotel s celkem 2 560 pokoji. To v souhrnu představuje plochu téměř 266 000 m². Všechny tři věže propojuje na vrcholku vyhlídková plocha ve tvaru lodě s upravenou zahradou a terasou přezdívaná SkyPark. Na této terase ve výšce 200 metrů se rovněž nachází jeden z nejatraktivnějších „nekonečných“ bazénů na světě, který končí přímo na hraně budovy a nabízí hostům nezapomenutelný výhled na centrum města. Součástí resortu jsou i dvě divadla o celkové ploše 22 000 m2 , obchodní centrum s 200 obchody a restauracemi a ArtScience muzeum ve tvaru lotosového květu, ve kterém se nachází 21 výstavních míst. Významným prvkem tohoto víceúčelového komplexu je i největší světové „atriové“ kasino o celkové ploše 15 000 m2 . Zajímavostí zdejšího kasina je mimo jiné 7tunový lustr se 132 000 krystaly od Swarovského. Kasinem denně projde v průměru 25 000 hostů.

Co se týče ekonomických ukazatelů, vykazoval hotelový resort příznivé výsledky v podstatě po celou dobu své existence. Za prvních osm měsíců vykázal provozní zisk ve výši 600 miliónů dolarů, což znamenalo rekord v této oblasti. Na konci roku 2014 to bylo již 1,52 miliard dolarů. Obsazenost za poslední tři roky navíc činila téměř 99 procent.

Magazín SMART Seriál ikony stavebnictví

Nadcházející akce

Semináře, webcasty, pracovní snídaně a další akce pořádané společností Deloitte.

    Zobrazit vícearrow-right