Technologie  Deloitte živě 

J. Baloo: Za svou kybernetickou bezpečnost neseme odpovědnost my sami

Věnujeme kybernetické bezpečnosti dostatek pozornosti? Uvědomuje si každý z nás, do jaké míry je kybernetickými útoky ohrožen? A co můžeme udělat pro to, abychom se jim vyhnuli? Tyto otázky se v rámci summitu Singularity University v Praze snažila zodpovědět jedna z jeho přednášejících – expertka na kybernetickou bezpečnost Jaya Baloo.

„Stále více věcí kolem nás je propojených a řízených počítačem. Jsou ale domácí spotřebiče jenom proto, že jsou propojené chytré? Nejsou, nemají-li dostatečné zabezpečení. Pokud si pořídíme vysavač, který může kdokoliv napadnout přes internet a sledovat nás v našem domově, řekla bych, že to chytré není,“ uvedla své vystoupení na Singularity Summitu Jaya Baloo.

quote icon

„Problém je, že společnosti se hnaly za svým prvenstvím – za uvedením produktů na trh dříve než ostatní. Skutečně spolehlivé zabezpečení nebylo jejich prioritou, což se nyní velice často ukazuje. Pokud dnes někdo tyto propojené předměty napadne, může nastat zásadní problém.“ Jaya Baloo

Alarmující je, že vlastní kybernetické bezpečnosti nevěnují dostatečnou pozornost ani samotné společnosti nebo instituce. V Nizozemí si dokonce teenager za 40 euro objednal úspěšné napadení státní banky. „Kybernetické útoky navíc nejsou nijak ukotveny v mezinárodním právu, toto téma není součástí něčeho takového, jako je Ženevská konvence,“ dodala Jaya.

Lidé si často myslí, že oni ohroženi nejsou. Proč by měl zrovna je někdo sledovat a zkoušet napadnout jejich přístroje? Pravdou ale je, že uchráněn není nikdo. Je důležité zdůraznit, že za naši bezpečnost výrobní firmy neručí. Zodpovědnost si za ni nese každý sám. Co tedy můžete udělat pro to, aby se snížilo riziko kybernetického útoku na vaši osobu?

    • Dělejte si zálohy
    • Aktualizujte
    • Používejte vhodnou VPN
    • Používejte šifrování, když je to nutné
    • A především neklikejte na všechno, co se vám zobrazí
Kybernetická bezpečnost SU Singularity University

Nadcházející akce

Semináře, webcasty, pracovní snídaně a další akce pořádané společností Deloitte.

    Zobrazit vícearrow-right