Technologie  Nemovitosti  Deloitte živě 

Jak to vypadá, když startupy propojují virtuální realitu a Real Estate? Přečtěte si reportáž z popup akcelerátoru

Není pochyb o tom, že virtuální a rozšířená realita otevírají nové dimenze oblasti Real Estate. Můžete se procházet po budovách, které zatím neexistují, nebo navrhovat domy a byty tak reálné, že téměř cítíte strukturu omítky. S novými technologiemi se celá oblast postupně rozvíjí a posouvá hranice toho, co je možné. A nemusí jít pouze o využití virtuální reality, do hry vstupuje také robotika, automatizace nebo zkrátka hodně chytré aplikace.

Náš další popup akcelerátor jsme věnovali oblasti Real Estate, kterou jako kdyby nové technologie probudily ze zimního spánku a přinesly nové impulzy a možnosti, jak k tomuto odvětví přistupovat. Sedm startupů se v sedmi minutách opět utkalo o přízeň publika, které v rámci ankety hlasovalo pro službu nebo produkt s největším potenciálem. A kdo patřil mezi těchto sedm statečných? Lumion, Pixelboss, Pocket Virtuality, Realpad, Spaceflow, Torch VR a Unicorn Cleaning.

Zařizujete byt a rádi byste si zkusili, jak se vám bude líbit třeba v nové kuchyni? Stačí si vybrat nábytek a spotřebiče a Torch VR dokáže je i vás do prostoru kuchyně virtuálně nejen přenést, ale navíc v něm můžete také libovolně pracovat. Hned tři různé technologie pak k vizualizaci nemovitostí využívá také firma Pixelboss, která propojuje 360° video (včetně lifestreamingu) právě s virtuální realitou (VR) a rozšířenou realitou (AR).

S VR částečně pracuje také Realpad, zaměřením se však jedná o CRM pro developery. Shromažďují detailní informace o realitních projektech na jednom místě a zároveň dokáží ukázat třeba výhled z našeho budoucího bytu. Přidanou hodnotu vizualizace si uvědomují i v Lumion. Jejich pokrokový vizualizační software umožňuje architektům tvořit nejen realistické budovy, ale díky revolučnímu způsobu rendrování snadno dokonce celá města.

Cenová mapa

Zajímá vás realitní trh? Chcete vědět, kolik stojí byt v Praze, Brně nebo úplně jinde? Zjistěte skutečnou cenu nemovitostí díky projektu Cenová mapa. Více informací vám poskytne Petr Hána, senior manažer v oddělení Real Estate Deloitte.

Co si představíte, když se řekne fata morgana? V Pocket Virtuality jde o bezkonkurenční platformu pro vzdálenou přítomnost. Co to znamená? Že se můžete „objevit“ v Temelíně a pomáhat tu řešit technickou krizi  v reálném čase, i když se zrovna nacházíte v Praze. Systém nyní prochází prvním testováním. Zavedenější projekt je v tuto chvíli HoloObserver, který umí porovnat data nemovitosti s tím, v jakém stavu je ve skutečnosti.

A jak všechny ty budovy, o kterých byla řeč, co nejefektivněji uklidit? Unicorn Cleaning tvrdí, že tím nejspolehlivějším nástrojem jsou roboti. Přitom jen málokdo je v Česku i Evropě vlastně využívá. A co všechno takoví roboti umí? Uklidí podlahu, umyjí okna, podají denní report o své činnosti, sami si doplní čisticí prostředky, vymění vodu, dobijí si baterie a zvládnou se vyhnout překážkám v cestě. A podle ohlasů zákazníků jejich prostory nebyly nikdy víc nablýskané.

A vítězem se stal…

Nejvíce hlasů publika se podařilo získat Spaceflow. Díky čemu? Startup sklidil úspěch s aplikací, která se snaží měnit život v moderních budovách a budovat komunity. „Až 85 % našich životů trávíme v budovách, Spaceflow nám má usnadnit a zpříjemnit náš každodenní život, ale také umožnit interakci a propojení s ostatními,“ zaznělo v prezentaci Lukáše Balika. Aplikace se přitom orientuje jak na kancelářské budovy, tak na rezidence, kde propojuje jednotlivé služby od sportu po objednání mytí auta.

Space Flow vyhrál strategický workshop od Deloitte Private a finanční podporu při účasti na akci Mipim Proptech v Paříži. Přejeme hodně štěstí!

Dva speciální hosté

Mimo soutěž se našeho popup akcelerátoru zúčastnily také More Is More a LOCCO. Představme si je…

Byli jste někdy na dovolené v Českém ráji, obdivovali Trosky a říkali si, jak tohle místo vypadalo ještě předtím, než se z něho stala zřícenina? More Is More vám to zvládne ukázat. V tuto chvíli dělají 3D skenování, archivaci a vizualizaci například historických objektů a do budoucna mají velké plány. Na trhu jsou zatím chvíli, ale už teď jsou na roztrhání.

LOCCO je trochu z jiného soudku. Chtějí vytvořit nový koncept pracovních prostorů. Vycházejí z revitalizace nevyužitých prostor a chtějí svým zákazníkům dopřát především klid a velkou flexibilitu. Jejich první projekt už můžete prozkoumat a hlavně využít, najdete ho v centru Prahy.

Přečtěte si také reportáž z minulého popup akcelerátoru na téma Smart Mobility a zjistěte, jak vidí české startupy budoucnost dopravy.

Virtuální realita

Nadcházející akce

Semináře, webcasty, pracovní snídaně a další akce pořádané společností Deloitte.

    Zobrazit vícearrow-right