Deloitte živě 

Kariéra v  Risk Advisory: Staň se detektivem přes softwarové licence 

Většina běžných uživatelů softwaru má při instalaci či prvním spuštění tendenci přeskakovat licenční ujednání a jednoduše odkliknout „souhlasím“. Pohodlnost se ale nemusí vyplatit obzvlášť u firem, které používají hned několik softwarů. Místo studování licenčních ujednání se jim vyplatí vsadit na dobrého analytika. Co by měl umět? A s čím přesně klientům radí? Co obnáší poradenství v oblasti Software Asset Managementu prozradí David Korniet z týmu Deloitte Risk Advisory.

„Každá firma používá celou škálu různého softwaru – dnes už ani menším podnikům k fungování nestačí pouze operační systém a balíček kancelářských aplikací. Je naprosto pochopitelné, že řešit složitá licenční ujednání u desítek programů na desítkách, v případě velkých firem i stovkách a tisících zařízeních je pro společnosti velmi náročný úkol,“ vysvětluje David Korniet, manažer v týmu Deloitte Risk Advisory, který se specializuje na služby v oblasti řízení softwarových aktiv neboli Software Asset Management (SAM). Firmám pomáhá například s orientací v softwarových licencích, nastavením jejich efektivního využívání a dodržováním souladu s licenčními podmínkami výrobců software.

Chcete odstartovat svou kariéru v oblasti Software Asset Management a stát se „detektivem“ přes softwarové licence? Máte navíc zápal pro technologie a smysl pro detail? Možná hledáme právě vás! Pošlete nám své CV a staňte se součástí našeho týmu Risk Advisory!

Správa licencí jako multidisciplinární obor

Poradenství v oblasti správy softwarových licencí je multidisciplinární obor. I služby Deloitte lze v tomto směru rozlišit do tří rovin, a sice technologické, projektové a právní. Uplatnění tedy najde absolvent nejen technického oboru. „Pro potenciální start kariéry v SAM poradenství je zájem o technologie nezbytný, background v IT je výhodou, diplom přímo z výpočetní techniky však určitě není podmínkou“ říká David a dodává, že „na tom, zda je dotyčný adept vystudovaný ajťák, analytik nebo právník, v zásadě nesejde, protože žádná z těchto specializací se v praxi neztratí a naopak rozšíří celkový záběr týmu.“

Dobře poznat firmu je pro poradce nezbytnost

Vedle zápalu pro technologie je podle Davida ještě důležitý smysl pro analýzu. Správně identifikovat vztahy mezi různými systémy a jejich nastaveními, orientace ve strukturách firem a schopnost přicházet s vhodnými, personalizovanými řešeními pro klienta – to jsou nezbytné atributy dobrého poradce. „Velkou roli hraje také komunikace. Klient by se měl na poradce s důvěrou obracet s problémy, se kterými se potýká, a vysvětlit mu dopodrobna své požadavky a očekávání, které od SAM má. Naproti tomu dobrý poradce by měl klienta umět vyslechnout a získané informace potom zohlednit při přípravě řešení,“ doplňuje David.

3 klíčové vlastnosti dobrého SAM poradce

  1. Zájem o technologie, IT a software. Doktorát z výpočetní techniky potřeba není, zápal pro technologie a související trendy je však pro dobrého poradce nezbytností.
  2. Analytické dovednosti a smysl pro detail. Každá firma má specifickou strukturu i požadavky. Seznámit se podrobně se situací v jednotlivých organizacích a navrhnout vhodná řešení vyžaduje důslednost i schopnost porozumět komplexním procesům.
  3. Komunikace. Přestože SAM je oblast spíše technologická, na prvním místě je vždy člověk, tedy zaměstnanci a zástupci leadershipu dané firmy. Je proto žádoucí umět navnímat potřeby a zájmy těchto lidí, trpělivě vysvětlit možnosti řešení a případně předat potřebné znalosti.

Efektivní SAM může firmě ročně ušetřit až 30 % nákladů na software

A jak vypadá běžný SAM projekt? To podle Davida nelze říci – každé řešení je tak specifické, jako jsou specifické struktura, zaměření a potřeby dané firmy. Na Deloitte se nicméně nejčastěji obrací banky a pojišťovny. Jde o organizace, které pracují s velkými objemy dat, včetně těch klientských, a proto kladou na bezpečnost, efektivitu a compliance v oblasti softwarových licencí zvláště velký důraz. Obecně je však SAM tématem prakticky pro všechny firmy které používají software, nehledě na oblast jejich působení.

Nejčastěji se firmy obracejí na poradce, když licenční audit výrobce software odhalí nedostatky, dále když dochází k výrazné změně jejich struktury (například sloučení firem), případně kvůli prosté snaze ušetřit. Díky efektivní správě a optimalizaci licencí lze firemní výdaje na software snížit až o 30 % ročně. „Každý výrobce softwaru má právo si zkontrolovat, jak daná firma jeho produkty využívá, zda tak činí v souladu s licenčními podmínkami. V praxi to znamená licenční audit, který je pro organizace mnohdy velmi náročný, zejména z pohledu interních kapacit, které je potřeba na tuto aktivitu alokovat. V případě odhalení nedostatků může výrobce požadovat zaplatit penále, které – v návaznosti na závažnost pochybení – může být velmi vysoké, v nejhorších případech dokonce i likvidační,“ říká David. Kvalitní SAM přitom může compliance riziko výrazně snížit a licenční portfolio dané společnosti optimalizovat dle skutečných potřeb.

Výhodou Deloitte je všestrannost a komplexnost poskytovaných služeb, které lze nastavit přesně na míru potřebám transformované firmy. Podle Davida je zásadní zejména fakt, že veškerá odbornost se nachází takříkajíc pod jednou střechou: „V týmu máme odborníky s různým zaměřením, žádná situace nás proto nemůže zaskočit. To je výhoda již zmiňované pestrosti oborů, na které se naši lidé zaměřují. Můžeme tak nabízet kvalitní a personalizované poradenské služby a technologická řešení. V případě nutnosti se můžeme obrátit i na kolegy z jiných oddělení Deloitte, kteří mohou podat pomocnou ruku z hlediska kybernetické bezpečnosti, digitálních technologií, práva a řady dalších oblastí.“

Kariéra v Risk Advisory: Připoj se k revoluci v projektovém řízení

Číst více arrow-right-icon
Ilustrační obrázek: Kariéra v Risk Advisory: Připoj se k revoluci v projektovém řízení
Kariéra v Risk Advisory Kariéra v Deloitte

Nadcházející akce

Semináře, webcasty, pracovní snídaně a další akce pořádané společností Deloitte.

    Zobrazit vícearrow-right