Daně 

Krátce z mezinárodního zdanění: Nová pravidla EU zjednodušující přesun sídla společnosti mezi jednotlivými státy EU

Dne 25. dubna 2018 vydala Evropská komise tiskovou zprávu oznamující předložení návrhu směrnice, která by zavedla jednotný celoevropský postup pro přesídlení společnosti z jednoho členského státu EU do jiného členského státu EU, a rovněž pro přeshraniční fúze či rozdělení společností do dvou nebo více subjektů.

Současná pravidla platná v jednotlivých členských státech EU se výrazně liší či obsahují administrativní překážky, což odrazuje obchodní společnosti od vyhledávání nových příležitostí a vytváří potenciál pro nedostatečnou ochranu zaměstnanců, věřitelů a zájmů menšinových akcionářů.

Nová pravidla pro přeshraniční přeměnu či rozdělení společností by zahrnovala konkrétní opatření proti zneužití, jako např. účinná ochranná opatření zamezující protiprávním dohodám obcházejícím daňové předpisy, opatření proti zneužití zaměstnaneckých práv, zájmů věřitelů či menšinových akcionářů. Směrnice by rovněž umožňovala společnostem ve všech státech EU elektronickou registraci a založení nové pobočky elektronicky nebo elektronické zasílání dokumentů ke zveřejnění v obchodním rejstříku (doplňme, že v současné době lze provést registraci elektronicky pouze v 17 státech EU).

Článek je součástí zpravodaje dReport – červen 2018, Daňové novinky, Dotace a investiční pobídky

Mezinárodní zdanění dReport zpravodaj

Nadcházející akce

Semináře, webcasty, pracovní snídaně a další akce pořádané společností Deloitte.

    Zobrazit vícearrow-right