Deloitte živě 

Která aktiva mají podle mladých investorů největší potenciál?

Mnoho firem i jednotlivců se v uplynulých měsících začalo intenzivněji zajímat o různé formy a možnosti investic, ať už v oblasti akcií, kryptoměn, nebo třeba nemovitostí. Nejistá situace související s koronavirovou a geopolitickou krizí tento trend ještě posílila, zároveň ale přinesla všeobecnou ekonomickou nejistotu. O své zkušenosti, jak s investováním začít a jak o něm správně uvažovat, se podělili hosté našeho prvního setkání Deloitte Business Clubu.

Jak investuje mladá generace? To byl nejen podtitul prvního setkání Business Clubu, ale také otázka, na kterou se od našich tří hostů z oboru sešly tři různé odpovědi. David Musil, CEO a spoluzakladatel firmy Upvest, přinesl pohled z oblasti nemovitostí, Mikuláš Splítek, Fund Manager z Erste Asset Management, přiblížil hostům investování do akcií a David Rakušan, Investment Manager ve společnosti Rockaway, se zaměřil na téma blockchainu. Poslední zmíněná technologie mimo jiné zpřístupňuje investice například i do v dnešní době stále častěji skloňovaných kryptoměn.

Budoucnost trhu s nemovitostmi

Přestože se všichni hosté profesně zabývají jiným typem investic, shodují se na jednom: důležitou roli budou do budoucna hrát především akcie. Neznamená to však, že by například kryptoměny měly už své za sebou, naopak – jejich popularita neustále roste. Stejně tak význam oblasti nemovitostí do budoucna nepoklesne, protože i přes složitou situaci (zejména v České republice) těží ze své nezastupitelné povahy ve společnosti.

Zmíněné nemovitosti však v blízké době čeká pravděpodobně důležitý zlom. „Češi jsou oproti západním státům velmi upjatí na vlastnictví nemovitosti, ve které bydlí. Je to udržitelné? Nevím. Očekávám ale, že se stane to, co v roce 2007 a 2008, kdy se z trhu naprosto vytratila likvidita, tedy že bude obrovská neochota nemovitosti prodávat i kupovat,“ nastínil budoucnost v oblasti real estate David Musil. Tento vývoj se však týká především nemovitostí určených k bydlení, scénář pro kancelářské, obchodní a jiné realitní projekty může být jiný.

Vztah kryptoměn a reálných aktiv

Složitá situace na poli světové ekonomiky nicméně ještě dopadne i na trh s akciemi, který podle Mikuláše Splítka za sebou ještě nemá to nejhorší: „Setkávám se s názorem, že současná situace je v určitém smyslu lepší, než byla dříve, protože máme zkušenosti s ekonomickými krizemi z minulosti. Na druhou stranu – podle mého názoru – jsme nyní více zadlužení, USA mají relevantního ekonomického soupeře v Číně, zažíváme velký nákladový šok… a to jsou negativní faktory, se kterými je při úvahách o investování potřeba počítat.“ Zároveň však dodává, že případné zájemce o vstup na trh s akciemi by neměla stávající situace zcela odradit – jednak pro svůj přechodný charakter, jednak pro potenciální příležitosti, které může přinést. Obezřetnost je však na místě.

Třetí cestou pro investování, o které v rámci Deloitte Business Clubu byla řeč, byly kryptoměny. Tato výrazně technologicky založená oblast zažila svůj boom zejména v minulých letech a v současnosti se na trhu etablovalo několik digitálních měn, z nichž nejznámější a nejpopulárnější je momentálně Bitcoin, dále například Litecoin či Ethereum. „Hodně věcí má využití ryze v kryptosvětě, v blockchainu – propojit je totiž s reálnými aktivy je regulatorně i strukturálně velmi náročné. I přesto se ale objevují projekty, které se tím zabývají a snaží se zavést například systémy digitální identity,“ popsal situaci v oblasti kryptoměn David Rakušan.

České soudy vydaly první rozsudky ke zdanění kryptoměn

Číst více arrow-right-icon
Ilustrační obrázek: České soudy vydaly první rozsudky ke zdanění kryptoměn

Investovat či neinvestovat?

Pokud firma či podnikatel nemá s investováním do kteréhokoliv z výše uvedených (případně i jiných) aktiv zkušenosti, spolehnout se podle hostů může na jedno – nejistotu. Ani nejlepší investor nemůže poskytnout 100% záruku při volbě toho či ono aktiva. Svět investic žije totiž vlastním životem a reaguje na události v realitě, které lze předvídat jen do určité míry. Zkušený poradce však může být velmi dobrým průvodcem a například začínajícím investorům pomůže účinně minimalizovat největší rizika. Pro ty, kteří chtějí investovat, by složitá ekonomická situace ve světě neměla být překážkou, stačí si počínat rozumně a s rozvahou. „Akciový trh je fér prostředí, které je intelektuálně stimulující. Pozorováním akciového trhu vám dává navíc vědět, co se ve světě děje a dít bude, docela dobře například předpovídá recesi,“ upozornil Mikuláš Splítek.

quote icon

Stejně jako v jiných oborech, a možná v případě investic ještě o něco více, je důležité, aby si podnikatelé, finanční ředitelé a další potenciální investoři uměli pokládat těžké otázky. Měli by dobře uvažovat nad svými kroky, případně si nechat poradit, ale také mít svůj názor a stát si za ním.

author name Miroslav Linhart, vedoucí partner oddělení finančního poradenství Deloitte
Deloitte Business Club Akcie Investice Kryptoměna Blockchain

Nadcházející akce

Semináře, webcasty, pracovní snídaně a další akce pořádané společností Deloitte.

    Zobrazit vícearrow-right