Daně  Právo 

Ministři schválili návrh zákona v souvislosti s vystoupením UK z EU bez uzavření dohody

Návrh zákona, týkající se Britů žijících v České republice, schválila vláda a posílá ho parlamentu. Vláda bude od poslanců chtít, aby zákon schválili ve zrychleném projednávání během jediného čtení.

Návrh zákona zavádí tzv. přechodné období do konce roku 2020, ve kterém by britští občané v případě „tvrdého brexitu“, tedy když Spojeného království na konci března 2019 opustí Evropskou unii bez dohody, měli zachována práva v České republice jako občané Evropské unie z hlediska povolení k trvalému pobytu, uzavírání manželství, žádání o občanství, penzijního připojištění, pracovních povolení a uznávání kvalifikací. Z předloženého návrhu vyplývá, že občan Spojeného království, který bude chtít na území České republiky pobývat oprávněně v tomto přechodném období, by měl požádat Ministerstvo vnitra ČR (odbor azylové a migrační politiky) o vydání potvrzení o přechodném pobytu na území České republiky nejpozději 29. března 2019.

Británie opustí Evropskou unii 29. března po dohodě s Evropskou unií, pro kterou nemá premiérka Theresa May zatím zajištěnou dostatečnou podporu.

Článek je součástí zpravodaje dReport – leden 2019, Daňové novinky, Dotace a investiční pobídky.

dReport zpravodaj Brexit EU

Nadcházející akce

Semináře, webcasty, pracovní snídaně a další akce pořádané společností Deloitte.

    Zobrazit vícearrow-right