Poradenství 

Mzdy ve druhém čtvrtletí 2019 i nadále rostly

Na českou ekonomiku již sice pomalu sahá ochlazení, mzdy ale ze setrvačnosti pokračují v rychlém růstu. Ve 2. čtvrtletí se průměrná mzda meziročně zvýšila o 7,2 procenta. Po zohlednění inflace dosáhlo reálné zvýšení 4,3 procenta. Růst mezd již čtvrtým rokem převyšuje zvyšování produktivity práce.

K růstu průměrné mzdy přispěly vyšší platy zaměstnanců veřejného sektoru. Platy učitelů se ve 2. čtvrtletí průměrně zvýšily o 8,8 procenta, ve zdravotnictví mzdy stouply o 7,7 procenta. Ve firemním sektoru rostly mzdy pomaleji. Za zmínku stojí růst mezd o 7,4 procenta v obchodu a 7,0 procent v bankách a pojišťovnách.

Mzdy, produktivita a kurz jsou klíčové faktory pro konkurenceschopnost malé otevřené ekonomiky. Mzdy přitom již čtvrtým rokem rostou rychleji než produktivita, jednotkové mzdové náklady stoupají. Reálný kurz české měny spočítaný s pomocí nominálního kurzu a mzdových nákladů za poslední čtyři roky posílil o 21 procent. Kurzový polštář (podhodnocený reálný kurz), který vznikl v průběhu kurzového závazku ČNB, se již do značné míry vypustil. Při ochlazení poptávky růstu v Německu a dalších zemích by se ovšem hodilo, kdyby alespoň část tohoto kurzového polštáře ještě chvíli vydržela, tj. aby mzdy rostly o něco pomalejším tempem.

Česká ekonomika

Nadcházející akce

Semináře, webcasty, pracovní snídaně a další akce pořádané společností Deloitte.

    Zobrazit vícearrow-right