Deloitte živě 

Mzdy ve druhém čtvrtletí reálně poklesly poprvé od roku 2013, nejvíce v ubytování a stravování

Výrazný pokles ekonomické aktivity způsobený preventivními opatřeními proti šíření koronaviru si vybral svou daň v podobě reálného poklesu mezd. Průměrná hrubá měsíční mzda se meziročně nominálně zvýšila o 0,5 procenta, po zohlednění inflace ovšem reálně klesla o 2,5 procenta. Naposledy mzdy reálně klesly v posledním čtvrtletí 2013. Nejvýrazněji se snížily mzdy v ubytování a stravování.

Zavřené hotely, penziony a restaurace musely na výpadek tržeb zareagovat propouštěním, anebo snížením mezd. Průměrná mzda v tomto odvětví meziročně klesla o 11,8 procenta. Ke snížení mezd přistoupili také developerské firmy, důlní společnosti a dopravní firmy. Pozastavení výroby se dotklo také zpracovatelského průmyslu, kde se průměrná mzdy snížila o 4,9 procenta. Pokles celkové průměrné mzdy zbrzdil veřejný sektor, kde růst mezd pokračoval téměř nezměněným tempem. Průměrná mzda ve veřejné správě stoupla o 5,1 procenta, ve školství o 5,5 procenta.

Z geografického hlediska se nejvýrazněji snížila průměrná mzda v Libereckém kraji, v ostatních oblastech byly změny mezd relativně malé.

V letních měsících se sice začala ekonomika vracet do normálních kolejí, prostor k růstu mezd je ovšem velmi omezený. Firmy spíše hledají prostor ke snižování nákladů v situaci, kdy je poptávka z domova i zahraničí stále znatelně oslabená. Za celý letošní rok počítáme s růstem průměrné mzdy o 1,5 procenta, resp. reálným poklesem o 1,7 procenta.

 

Komentáře Davida Marka

Nadcházející akce

Semináře, webcasty, pracovní snídaně a další akce pořádané společností Deloitte.

    Zobrazit vícearrow-right